google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Γιατί το Horizon Zero Dawn στέφει το PS4 οριστικό νικητή της τρέχουσας γενιάς

f498b9a7b6115648dbcbbabb1b86d400

Μπορεί το αγαπημένο θέμα όλων αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο να είναι το Nintendo Switch (και δικαιολογημένα, δεν βγαίνει κάθε μέρα καινούρια κονσόλα), το λανσάρισμά του ωστόσο συνέπεσε με αυτό ενός τίτλου που σίγουρα θα τον δούμε στη λίστα των διεκδικητών του καλύτερου παιχνιδιού της χρονιάς σε μερικούς μήνες –καλά, το βραβείο του “best of PS4” το έχει ήδη στο τσεπάκι.


Το Horizon Zero Dawn έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σκορπίζοντας χαμόγελα στους ανθρώπους της Sony, μόνο που η περίπτωσή του είναι κομματάκι “ιδιάζουσα”. Τα “άριστα”, βλέπετε, που του έχουν μοιράσει αφειδώς Τύπος και κοινό δεν λένε όλη την αλήθεια…

Θεωρούμε πως οι εξαιρετικές βαθμολογίες που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το δημιούργημα της Guerrilla Games (88% στο Metacritic με 8,1/10 βαθμολογία χρηστών, 87,95% στο GameRankings) θα μετουσιωθούν και σε εξίσου εντυπωσιακές πωλήσεις. Στοιχεία δεν έχουμε μέχρι στιγμής (και πώς να έχουμε δηλαδή, αφού ο τίτλος έχει-δεν έχει μια βδομάδα στην αγορά) αλλά αν κρίνουμε από το κιμπάρικο προωθητικό πλάνο της Sony (το μισό ίντερνετ ήταν «ντυμένο» με skin του παιχνιδιού, συν τα τηλεοπτικά, τις αφίσες και τα stand εντός καταστημάτων παγκοσμίως), δύσκολα το κοινό δεν θα πληροφορήθηκε τον ερχομό του τίτλου.

gallery_335201_1967_20361

Η ανάσταση της Guerrilla

Η περίπτωση του Horizon Zero Dawn λοιπόν έχει πολλαπλά κέρδη για τη Sony, πολλά περισσότερα απ’ ό,τι μία καλή AAΑ παραγωγή. Πρώτο και σημαντικότερο η ετοιμότητα που επέδειξε η Guerrilla Games όταν κλήθηκε να σηκώσει ένα τόσο βαρύ φορτίο. Κακά τα ψέματα, η ανάθεση της σημαντικότερης αποκλειστικότητας του PS4 για φέτος σε ένα στούντιο που έμοιαζε να έχει “βαλτώσει” στα Killzone, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν συγκαταλέγονται πλέον στις πρωτοκλασάτες first-party κυκλοφορίες της Sony, εμπεριείχε ρίσκο. Ας μην ξεχνάμε ότι με εξαίρεση τον πρώτο της τίτλο, το Shellshock: Nam ’67 του 2004, η Guerrilla δεν είχε δουλέψει σε τίποτε άλλο πέραν των Killzone.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως δικαιώνει απόλυτα τη Sony και τοποθετεί τη Guerrilla Games σε αυτή την ολιγομελή ομάδα στούντιο, ικανών να αναλάβουν την ανάπτυξη παιχνιδιών-κραχτών για τις πλατφόρμες της. Η ολλανδική Guerrilla Games αποκτά ξαφνικά βαρύτητα εφάμιλλη με αυτή της Sony Santa Monica, της Naughty Dog και της Japan Studio –θεωρητικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την Polyphony Digital αν το Gran Turismo δεν ήταν το μόνο που ήξερε να κάνει (με το σκεπτικό ότι στερείται ευελιξίας, οπότε ως εκ τούτου δεν δύναται να αναλάβει τίποτε άλλο).

Πρακτικά λοιπόν, στη Sony πλέον έχουν ακόμα μία επιλογή όσον αφορά στην ανάθεση του επόμενου μεγάλου first-party πρότζεκτ τους, κάτι που για μία εταιρεία μόνο αμελητέο δεν είναι –αν δεχτούμε ότι οι αποκλειστικότητες είναι αυτές που καθορίζουν σε έναν –μεγάλο- βαθμό την πορεία ενός συστήματος.

gallery_335201_1967_240441

Η ψαλίδα από το Xbox One που ανοίγει (κι άλλο)

Με αφορμή την τελευταία παραδοχή, ότι οι αποκλειστικές κυκλοφορίες δηλαδή είναι αυτές που σε έναν βαθμό γερνούν την πλάστιγγα προς μία συγκεκριμένη πλευρά, το Horizon Zero Dawn είναι ακριβώς αυτό που ήθελε η Sony την προκειμένη στιγμή. Η κυκλοφορία του, βλέπετε, δεν επισκίασε ολοκληρωτικά το Halo Wars 2 του Xbox One απλά αλλά έδωσε συνέχεια σε ένα εξαιρετικό σερί εντυπωσιακών αποκλειστικοτήτων του PS4, βάζοντας κι αυτό το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα των 100 εκατ. τεμαχίων –διότι, μην εκπλήσσεστε, αυτός είναι ο βασικός στόχος της Sony.

Το να φτάσει τα 10-20 εκατ. τεμάχια μια κονσόλα δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο: εκεί γύρω “ολοκλήρωσαν” τις διαδρομές τους τα Dreamcast, Saturn και Wii U, συστήματα που κατά γενική ομολογία εμπορικά απέτυχαν. Το φάσμα των 20-50 εκατ. είναι το πιο ενδιαφέρον αφού εκεί αρχίζουν και διαφαίνονται οι προοπτικές ενός συστήματος, το πόσο ψηλότερα δηλαδή είναι σε θέση να ανέβει. Από εκεί και πέρα, έχουμε πραγματικά σπουδαίες κονσόλες (NES, 3DS, PSP, Game Boy Advance, Xbox 360, PS3), με τα 100 εκατ. να διαχωρίζουν αυτές που έγραψαν ιστορία (Wii, PS, Game Boy) και τα 150 εκατ. να σηματοδοτούν τους θρύλους (DS, PS2).

Το PS4 έχει ξεπεράσει καιρό τώρα το “φράγμα” των 50 εκατ. και ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη “50άδα” είναι και η ευκολότερη. Σαφέστατα στις επόμενες, μία πλατφόρμα απολαμβάνει πλεονεκτήματα όπως η χαμηλότερη τιμή, τα ευνοϊκότερα πακέτα πώλησης, η εγκατεστημένη βάση χρηστών και βέβαια η πληρέστερη βιβλιοθήκη τίτλων και γκάμα υπηρεσιών, όμως πλέον απευθύνεται σε πολύ “δυσκολότερά” κοινά: αν κάποιος δεν έχει πειστεί να αγοράσει μια κονσόλα τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας της και παράλληλα δεν είναι στους πρώτους 60-70 εκατ. πελάτες της εταιρείας, αυτόματα πάει να πει ότι χρήζει ειδικής μεταχείρισης.

Εκεί είναι λοιπόν που τα σπουδαία συστήματα αρχίζουν και ξεχωρίζουν από τα «απλώς» μεγάλα και το Horizon: Zero Dawn βοηθά το PS4 να κάνει ένα –ακόμα- βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κακά τα ψέματα είναι ένας ακόμα τίτλος που καθιστά το σύστημα της Sony ξεχωριστό (απ’ αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για αγορά κονσόλας) διαφοροποιώντας το από τον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα βοηθώντας το να ξεφύγει από αυτόν ακόμα περισσότερο: ήδη το PS4 έχει κάνει… νταμπλ σκορ σε σχέση με το Xbox One ενώ η λογική λέει ότι θα περάσει καιρός μέχρι η Sony να νιώσει πίεση από την πλευρά της Nintendo –καθώς το Wii U δεν υφίσταται πλέον ενώ οι αναλυτές δίνουν το Switch στα 10 εκατ. τεμάχια το πολύ για φέτος.

gallery_335201_1967_101645

Η εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται

Στα κέρδη της Sony από το λανσάρισμα του Horizon Zero Dawn και το γεγονός ότι όλα όσα μας έδειξε στα events και τις συνεντεύξεις Τύπου της, ήταν πέρα για πέρα αληθινά. Δυστυχώς, οι εταιρείες έχουν αναγκάσει Τύπο και κοινό να αμφισβητούν ανοιχτά τα όσα τους παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών τους αφού ολα αυτά τα φαντασμαγορικά cinematics, τα “live” demos και τα λοιπά βίντεο πολλές φορές δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια. Πόσες φορές δεν έχουμε διαπιστώσει άλλωστε απογοητευμένοι πως το τάδε παιχνίδι (ονόματα δεν λέμε γιατί θα κλείσουν σπίτια…) στην E3/gamescom/x έκθεση έτρεχε σε περισσότερα FPS και υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με την τελική του έκδοση;

Με το Horizon Zero Dawn λοιπόν, η Sony μπορεί να ισχυρίζεται πως η εμπιστοσύνη του κοινού προς την ίδια, -σε έναν βαθμό- αποκαθίσταται αφού τα όσα εντυπωσιακά είδαμε στις συνεντεύξεις Τύπου της εταιρείας τους προηγούμενους μήνες, ίσχυαν στο ακέραιο. Φτάνει να δείτε πώς αποδίδει το παιχνίδι σε ένα PS4 Pro σε συνδυασμό με μία OLED/HDR τηλεόραση και θα καταλάβετε για τι αριστούργημα μιλάμε. Χωρίς υπερβολή διαθέτει πιθανότατα τα εντυπωσιακότερα γραφικά και τον επιβλητικότερο κόσμο που έχουμε δει ποτέ, ανεξαρτήτως τίτλου ή σειράς. Συγχωρούνται βέβαια με ένα Horizon οι αμαρτίες των περασμένων ετών; Εννοείται πως όχι αλλά αν μη τι άλλο αποτελεί ένα καλό “πάτημα” για όλους όσοι στην επόμενη πρες κόνφερενς της Sony θα δηλώνουν “I want to believe”

gallery_335201_1967_87795

Εν τέλει

Με μία Nintendo που λανσάρει αργά αλλά σταθερά το Switch και μία Microsoft που μοιάζει να έχει ρίξει όλο το βάρος –και τους πόρους της- στο Scorpio, το Horizon αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Sony να θωρακίσει ακόμα περισσότερο το οικοδόμημα του PS4. Τα θεμέλιά του είναι ούτως ή άλλως γερά, όμως οι στόχοι είναι υψηλοί και οι επιδόσεις που θα χρειαστούν ξεπερνούν αυτές του προκατόχου του. Το Horizon Zero Dawn ήταν το πρώτο σε μια σειρά “δυνατών” αποκλειστικοτήτων σε ορίζοντα διετίας: εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τη δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω, και πλέον ήσυχο περνά τη σκυτάλη στα God of War, Detroit: Become Human, Days Gone, The Last of Us Part II και Gran Turismo Sport.

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page