google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Γι’ αυτό είναι – επενδυτική – φούσκα το Bitcoin: 1.000 άνθρωποι ελέγχουν το 40% το


Στις 12 Νοεμβρίου, κάποιος μετακίνησε περίπου 25.000 bitcoins…

αξίας περίπου 159 εκατομμυρίων δολαρίων την εποχή εκείνη, σε ένα ηλεκτρονικό Ανταλλακτήριο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, τα νέα σύντομα διέρρευσαν μέσω ηλεκτρονικών φόρουμ, με τους εμπόρους του bitcoin να διαφωνούν για το αν αυτό σήμαινε ότι ο ιδιοκτήτης ήταν έτοιμος να πουλήσει τα ψηφιακά του νομίσματα. Οι κάτοχοι μεγάλων ποσοτήτων bitcoin είναι συχνά γνωστοί ως “φάλαινες”. Και προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, καθώς μπορούν να στείλουν τις τιμές σε κάθετη πτώση, πουλώντας ακόμη και ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Και αυτές οι πωλήσεις είναι πιο πιθανές τώρα που η αξία του Bitcoin έχει σχεδόν δωδεκαπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.

“Περίπου το 40% των bitcoin το διαχειρίζονται όχι πάνω από 1.000 χρήστες, ενώ με τις τρέχουσες τιμές ο καθένας μπορεί να θέλει να πουλήσει περίπου το μισό των συμμετοχών του”, λέει ο Aaron Brown, πρώην διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της έρευνας χρηματοπιστωτικών αγορών στην AQR Capital Management. Επιπλέον, οι φάλαινες μπορούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους ή να τις προβάλουν σε μερικούς επιλεγμένους συνεργάτες.

Πολλοί από τους κατόχους μεγάλων χαρτοφυλακίων Bitcoin, γνωρίζουν ο ένας τον άλλον εδώ και χρόνια και έχουν “κολλήσει” στο bitcoin από πρώτες μέρες, όταν όλοι το θεωρούσαν ένα γελοίο εγχείρημα και μπορούν δυνητικά να συγκροτηθούν και να απογειώσουν ή να γκρεμίσουν την αγορά όποτε το θελήσουν. “Νομίζω ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες τύποι”, λέει ο Kyle Samani, διευθύνων σύμβουλος στο Multicoin Capital. “Οι οποίοι μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους στο τηλέφωνο όλη την ώρα και πολύ πιθανόν να το έχουν κάνει ήδη.”

“Τουλάχιστον κάποιες μορφές ανταλλαγής πληροφοριών είναι νόμιμες”, λέει ο Gary Ross, δικηγόρος τίτλων στο Ross & Shulga. Επειδή το bitcoin είναι ψηφιακό νόμισμα και όχι προϊόν, δεν υπάρχει απαγόρευση για μια πράξη στην οποίο μια ομάδα συμφωνεί να αγοράσει μαζικά, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω και στη συνέχεια να κεφαλαιοποιήσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν καθυστερήσει να ορίσουν κανόνες για τα κρυπτονομίσματα κι έτσι πολλοί από τους κανόνες είναι ακόμα σκιώδεις. Εάν οι traders όχι μόνο έσπρωχναν την τιμή προς τα πάνω, αλλά έμπαιναν στο διαδίκτυο και διέδιδαν φήμες, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους ισχύοντες κανόνες ως απάτη. Η Bittrex, ένα ψηφιακό ανταλλακτήριο, έγραψε πρόσφατα στους χρήστες της προειδοποιώντας ότι οι λογαριασμοί τους θα μπορούσαν να ανασταλούν αν συγκροτηθούν μαζί σε “pump groups” με στόχο τον χειρισμό των τιμών. Ο νόμος ενδέχεται να διαφέρει και για άλλα ψηφιακά νομίσματα. Ανάλογα με τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένες και τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές αναμένουν να κερδίσουν χρήματα από αυτά, κάποια μπορεί να λογίζονται ως νομίσματα, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το αν οι μεγάλοι κάτοχοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε ομάδες, ο Roger Ver, ένας γνωστός πρώην επενδυτής bitcoin, είπε σε ένα μήνυμα του: “Υποψιάζομαι ότι είναι πιθανόν αλήθεια και οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν ό,τι θέλουν με τα δικά τους χρήματα. Ποτέ δεν είχα ποτέ χρόνο για τέτοια πράγματα”.

“Όπως και σε οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, μεγάλοι μεμονωμένοι κάτοχοι και μεγάλοι θεσμικοί κάτοχοι μπορούν και συνεργάζονται για να χειραγωγήσουν τις τιμές”, γράφει σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Ari Paul, συνιδρυτής του BlockTower Capital και πρώην διευθυντής χαρτοφυλακίου του endowment του Πανεπιστημίου του Σικάγου. “Στην κρυπτοεγχειρητικότητα, ένας τέτοιος χειρισμός είναι εξαιρετικός λόγω της μικρής ηλικίας των αγορών αυτών και της κερδοσκοπικής φύσης των περιουσιακών στοιχείων”.

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής είναι δύσκολο να εξηγηθεί, διότι το bitcoin δεν έχει εσωτερική αξία. Ξεκίνησε το 2009 σε ένα λευκό χαρτί που υπογράφτηκε με ψευδώνυμο, είναι μια μορφή ψηφιακής πληρωμής που διατηρείται από ένα ανεξάρτητο δίκτυο υπολογιστών στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση για την επαλήθευση των συναλλαγών. Οι πιο ένθερμοι πιστοί του λένε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις τράπεζες και ακόμη και τα παραδοσιακά χρήματα, αλλά αξίζει μόνο αυτό που κάποιος θα ανταλλάξει γι ‘αυτό, κάνοντάς το θύμα μεγάλων αλλαγών με βάση το συναίσθημα.

Όπως και οι περισσότεροι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων που ειδικεύονται σε κρυπτονομίσματα, ο Samani παρακολουθεί διαρκώς την εμπορική δραστηριότητα των διευθύνσεων που είναι γνωστό ότι ανήκουν στους μεγαλύτερους επενδυτές στα νομίσματα που κατέχει. (Αν και οι συναλλαγές bitcoin είναι σχεδιασμένες να είναι ανώνυμες, κάθε μία συνδέεται με μια κωδικοποιημένη διεύθυνση που μπορεί να δει κανείς.) Όταν βλέπει τη δραστηριότητα, ο Samani καλεί αμέσως τους πιθανούς πωλητές και μπορεί συχνά να πάρει πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρα πίσω από τις πωλήσεις και τα διαπραγματευτικά τους σχέδια. Κάποια funds καταλήγουν να αγοράζουν τις συμμετοχές άλλων funds απευθείας, χωρίς να εισέρχονται στην ανοικτή αγορά, για να αποφύγουν να επηρεάσουν την τιμή του νομίσματος. “Οι επενδυτές είναι γενικά πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές με άλλους επενδυτές”, λέει ο Samani. “Όλοι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, και όλοι βοηθούμε ο ένας τον άλλο και μοιραζόμαστε σημειώσεις. Όλοι θέλουμε απλώς να κερδίσουμε χρήματα”. Ο Ross υποστηρίζει ότι η συλλογή πληροφοριών είναι νόμιμη.

Οι συνηθισμένοι επενδυτές, φυσικά, δεν έχουν τα μέσα που απαιτούνται για να πάρουν έναν πολυεκατομμυριούχο τηλέφωνο και να μιλήσουν για τις κινήσεις του. Παρόλο που μπορούν να παρακολουθήσουν διευθύνσεις με μεγάλες συμμετοχές στο διαδίκτυο και να αρχίσουν συζητήσεις για κινήσεις της αγοράς στα φόρουμ του Reddit, είναι τελικά στο σκοτάδι για τα σχέδια και τα κίνητρα των φαλαινών. “Δεν υπάρχει διαφάνεια για να μιλήσουμε σε αυτή την αγορά”, λέει ο Martin Mushkin, δικηγόρος που επικεντρώνεται στο bitcoin. “Στον τομέα των κινητών αξιών, όλα όσα είναι σημαντικά πρέπει να αποκαλυφθούν. Στον κόσμο του εικονικού νομίσματος, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει”.

Οι συνηθισμένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μικρότερα ψηφιακά νομίσματα και μάρκες. Μεταξύ των νομισμάτων που επενδύουν οι άνθρωποι, το bitcoin έχει τη λιγότερο συγκεντρωμένη ιδιοκτησία, λέει ο Spencer Bogart, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της έρευνας στο Blockchain Capital.

Οι 100 κορυφαίες διευθύνσεις bitcoin ελέγχουν το 17,3% του συνόλου του εκδοθέντος νομίσματος, σύμφωνα με τον Alex Sunnarborg, συνιδρυτή του κρυπτογραφικού hedge fund Tetras Capital. Με το Ether, αντίπαλο στο bitcoin, οι κορυφαίες 100 διευθύνσεις ελέγχουν το 40% της προσφοράς και με νομίσματα όπως η Gnosis, το Qtum και το Storj, όσοι βρίσκονται στην κορυφή ελέγχουν περισσότερο από το 90%. Πολλοί μεγάλοι ιδιοκτήτες είναι μέρος των ομάδων που εκτελούν αυτά τα project.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν διαφέρει από αυτό που συμβαίνει σε πιο καθιερωμένες αγορές. “Μια καλή σύγκριση είναι η αρχική ισοτιμία”, γράφει η BlockTower. “Παρόμοια με αυτές τις μετοχικές συμφωνίες, συχνά οι ιδρυτές και μια χούφτα επενδυτές θα κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του περιουσιακού στοιχείου”. Άλλοι επενδυτές λένε ότι οι φάλαινες δεν θα πετάξουν στα σκουπίδια τις εκμεταλλεύσεις τους, επειδή έχουν πίστη στο μακροπρόθεσμο δυναμικό των νομισμάτων. “Πιστεύω ότι είναι κοινή λογική ότι οι φάλαινες που διαθέτουν τόσα πολλά χρήματα, δεν θέλουν να καταστρέψουν ούτε ένα”, λέει ο Sebastian Kinsman, ο οποίος ζει στην Πράγα και εμπορεύεται νομίσματα. Αλλά καθώς οι τιμές κάθε μέρα εκτοξεύονται, ο υπολογισμός αυτός μπορεί να αλλάξει. Του Ηλία Κουκουτσα


0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων