google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών

0e24ad0bb8feec7ee631aea924d5b616_XL

Στα Κέντρα Αίματος θα μετακινείται προς διάθεση κάθε Παρασκευή το 50% των διαθέσιμων (μη διασταυρωμένων) μονάδων αίματος από κάθε Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας (ΝΥΑ).




Η απόφαση ελήφθη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, μετά τη διαπίστωση – από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) – προβλημάτων στη διαχείριση αποθεμάτων αίματος.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε τουλάχιστον δύο πρόσφατες περιπτώσεις (μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα και ρήξη ανευρύσματος αορτής στη Θεσσαλονίκη), κινδύνευσε να χαθεί το μόσχευμα ή η ανθρώπινη ζωή, λόγω απροθυμίας δήλωσης ή/και μετακίνησης των υπαρκτών αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία νοσηλείας των ασθενών.

Με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ), αποτυπώνονται πλέον τα αποθέματα αίματος, δηλαδή τόσο οι διαθέσιμες, όσο και οι δεσμευμένες (διασταυρωμένες για ασθενή) μονάδες αίματος ανά μονάδα και ανά νοσοκομείο. Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια αποθεμάτων μεταξύ των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας. Σε κάποιες ΝΥΑ υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, ακόμη και σπάνιων ομάδων, αναντίστοιχα με τον όγκο μεταγγίσεων του αντίστοιχου νοσοκομείου. Το απόθεμα αίματος δεν ανακυκλώνεται με την αποστολή του πλεονάζοντος στα Κέντρα Αίματος, ώστε να τύχει κεντρικής διαχείρισης από αυτά, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.

dikaiologitika.gr

0 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page