google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Δύο νεκρά σκυλιά στην Απολλακιά Ρόδου | Δεκάδες φόλες από υδροκυάνιο
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Δύο νεκρά σκυλιά στην Απολλακιά Ρόδου | Δεκάδες φόλες από υδροκυάνιο

Ο δασολόγος Σταμάτης Χουρδάκης έκανε γνωστό στις 5 Μαΐου, μέσω facebook, ότι στην περιοχή της Απολακκιάς, στο νησί της Ρόδου, άγνωστοι δράστες δηλητηριάζουν ζώα πετώντας φόλες από ισχυρό δηλητήριο με δραστική ουσία το υδροκυάνιο, που είναι ακαριαία θανατηφόρο και συνεπώς πολύ επικίνδυνο τόσο για τα ζώα όσο και για ανθρώπους, γι’ αυτό και συνεχίζεται η έρευνα και η περισυλλογή δολωμάτων από δασοφύλακες, θηροφύλακες και δημοτικούς υπαλλήλους Ν. Ρόδου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή από την θηροφυλακή για να έρθει στο νησί η ομάδα σκύλων από την Κρήτη με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα στις 3 Μαΐου, για τα ευρήματα των ερευνών, ο κος Χουρδάκης επισήμανε τα εξής: 

«Σήμερα και περί ώρα 16:30, στην περιοχή της Απολακκιάς, κατασχέθηκαν από δασοφύλακες του Δασονομείου Έμπωνας 47 δολώματα με δηλητήριο (φόλες) εντός έκτασης που έχει καεί και εκδόθηκε και ισχύει 3ετή απαγόρευση θήρας. Από τις φόλες αυτές έχουν θανατωθεί δύο σκυλιά. Ευχαριστούμε την υπάλληλο της ΤΚ Απολακκιάς, κα Ασπασία, για τη βοήθεια στον εντοπισμό και περισυλλογή των δολωμάτων. Για την πράξη αυτή διενεργείται προανάκριση από την Δ/νσης Δασών Δωδ σου.».

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών, τις φόλες στους οικισμούς -σε πόλεις και χωριά- τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά/ αλεπούδες/ κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους.. και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί, οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματά τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι-φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Την προσοχή των κατοίκων εφιστεί η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου μετά την ανεύρεση των 62 φολών από υδροκυάνιο μετά από καταγγελία της Διευθύντριας Δασών Δωδεκανήσου Καίτης Μπαλατσούκα η οποία αναφέρει τα εξής:

«Στις 16:30 μ.μ. της 3ης -5-2019, δασοφύλακες της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου, μετά από ενημέρωση από την Τοπική Κοινότητα Απολακιάς ότι υπάρχουν νεκρά ζώα μέσα σε δασική περιοχή, εντόπισαν και περισυνέλεξαν 47 δολώματα (φόλες), 2 νεκρά σκυλιά και 2 αλεπούδες.

Στις 5-5-2019 επισκέφτηκαν ξανά την περιοχή της Απολακιάς, μαζί με θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου και εντόπισαν 3 νεκρές αλεπούδες, 2 γάτες και 1 κουρούνα ενώ περισυνέλεξαν άλλα 15 δολώματα. Σήμερα ελέγχεται η περιοχή της Αρνίθας, όπου επίσης εντοπίστηκαν νεκρά ζώα και αύριο αναμένεται ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Α΄ ΚΟΚΔ προκειμένου να ελεγχθούν και άλλες περιοχές ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται.

Από έρευνα που διενεργήσαμε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκεύασμα κυανίου, που έχει εντοπισθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Τα δολώματα θα σταλούν για τοξικολογική ανάλυση για να διαπιστωθεί η ακριβής δραστική ουσία και στη συνέχεια θα καταστραφούν από το Τμήμα Τοξικολογίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουν κυλινδρικό σχήμα λευκού χρώματος, τοποθετημένα πάνω σε τροφή για ζώα και εμπεριέχουν κυλινδρικές κάψουλες υδροκυανίου, καλυμμένες με παραφίνη.

Η κάψουλα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο χωρίς καμιά ευκαιρία διάσωσης, όχι μόνο στα ζώα που θα τα καταναλώσουν, αλλά και στους ανθρώπους που θα σπάσουν την κάψουλα από άγνοια, ακόμη και αν μόνο εισπνεύσουν το δηλητήριο.

Ύστερα από όλα τα ανωτέρω Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κατοίκους της νήσου Ρόδου, αν εντοπίσουν παρόμοιες φόλες: 1. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας. 2. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά. 3. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τις πετάξετε στα σκουπίδια ή να προσπαθήσετε να τις καταστρέψετε με οποιονδήποτε τρόπο. 4. Θα πρέπει να ειδοποιήστε άμεσα τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή τη Θηροφυλακή για να τις παραδώσετε προς καταστροφή.

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες για ευχερέστερη αναγνώριση

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Καίτη Μπαλατσούκα

0 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page