Τι θα συμβεί από τον Μάρτιο
Υποχρεωτική θα είναι από την 1η Μαρτίου η εγγραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε έναν από τους 2.800 οικογενειακούς γιατρούς του Οργανισμού.
Οι θέσεις τους προκηρύχθηκαν την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη εκδόθηκε και η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τον τρόπο επιλογής τους, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω.Η παρέμβαση αφορά όσους δεν έχουν κοντά στον τόπο διαμονής τους Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), δηλαδή περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό της ΤΟΜΥ, όπως προβλέπει ο νόμος 4486/2017, ο οποίος επίσης παρατίθεται πιο κάτω.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου, βασιζόμενους σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους.
Οι γιατροί θα έχουν πληθυσμό αναφοράς: 2.250 πολίτες οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί και 1.500 άτομα οι παιδίατροι και πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας στα ιατρεία τους και κατ’ οίκον, με άμεση διασύνδεση με τις υπηρεσίες του τοπικού δικτύου ΤΟΜΥ.
Ποιες είναι οι διαφορές του νέου θεσμού με τον ισχύοντα;
Οι αλλαγές αφορούν πολίτες και γιατρούς και έχουν ως εξής:
Ασφαλισμένοι
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των οικογενειακών γιατρών (πιθανότατα στα μέσα Φεβρουαρίου) και την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να επιλέξουν έναν ως «οικογενειακό γιατρό».
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα έχει το ιστορικό του και θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του με την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Κατά πάσα βεβαιότητα, δεν θα παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς, όπως αναφέρεται στον νόμο 4486/2017 (λεπτομέρειες πιο κάτω).
Σε περίπτωση που ο πολίτης έχει – για παράδειγμα – κάποιο πρόβλημα στο στομάχι του, θα επισκέπτεται απευθείας γαστρεντερολόγο.
Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακό γιατρό, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων μονάδων.
Μετεγγραφή σε οικογενειακό γιατρό άλλης ΤΟΜΥ ή δημόσιας μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας επιτρέπεται μία φορά ανά έτος και μετεγγραφή σε οικογενειακό γιατρό ΤΟΜΥ ή άλλης δημόσιας μονάδας άλλης περιοχής δύο φορές ανά έτος.
Γιατροί
Μέχρι σήμερα, λειτουργούν 5.000 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 7.000: οι 2.800 έως 3.000 θα είναι οικογενειακοί γιατροί και οι 4.000 ειδικοί.
Από κάθε γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί «προαγορά επισκέψεων». Αυτό σημαίνει πως κάθε συμβεβλημένος θα διαθέτει σε ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερα πεντάωρα την εβδομάδα, με 15λεπτες επισκέψεις (slots).
Μέχρι να καθοριστεί ο πληθυσμός αναφοράς, το σύνολο των γιατρών θα λαμβάνουν την ίδια πάγια αντιμισθία (1.600 ευρώ).
Στις περιπτώσεις γιατρών που δεν ανανεώνουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, ο πληθυσμός ευθύνης τους μετεγγράφεται στους οικογενειακούς ιατρούς των ΤΟΜΥ.
Παραπομπές
Σύμφωνα με τον νόμο 4486/17, οι οικογενειακοί γιατροί αποτελούν την πιο κρίσιμη παράμετρο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) στη διαδικασία παραπομπής στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια (νοσοκομεία).
Η διάταξη αυτή έχει προστεθεί στον νόμο έπειτα από απαίτηση των «θεσμών», αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ο νόμος, πάντως, ορίζει πως η εφαρμογή της διάταξης για τις παραπομπές πρέπει να έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2018 (με εξαίρεση τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά) και να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Για τους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ προβλέπεται χαρακτηριστικά πως πρέπει να συμβάλλουν «…στον συντονισμό και στη συνέχεια της φροντίδας Υγείας, στην παραπομπή στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας Υγείας»…
Αντίδραση
Ενστάσεις για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών εξέφρασε, μέσω του facebook, ο γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης:
«Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προσδιόρισε την αποζημίωση τους σε 1.600 ευρώ (προφανώς μικτά) το μήνα για να καλύπτουν πλήρως σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και χωρίς καμία άλλη συμμετοχή του ασφαλισμένου, 2.250 ασφαλισμένους στο ιατρείο τους!
Οκτώμισι (8,5) ευρώ μικτά το έτος για κάθε ασφαλισμένο ή 0,71 ευρώ το μήνα για κάθε ασφαλισμένο, με όλα τα έξοδα να βαρύνουν τον ιατρό (ενοίκιο, συντήρηση, καθαριότητα, αναλώσιμα, εξοπλισμό, γραμματειακή- νοσηλευτική υποστήριξη). Στη Σλοβακία, η αντίστοιχη αποζημίωση είναι 2,8 ευρώ το μήνα».
Comments