google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Επικείμενη αποστολή Ναυτικών Πολεμικών πλοίων στα Στενά Του Ορμούζ | Τι απαντά η ΕΕΔΥΕ
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Επικείμενη αποστολή Ναυτικών Πολεμικών πλοίων στα Στενά Του Ορμούζ | Τι απαντά η ΕΕΔΥΕ

Επικείμενη αποστολή Ναυτικών Πολεμικών πλοίων στα Στενά Του Ορμούζ ετοιμάζει η Ελληνική κυβέρνηση συμμετέχοντας έτσι στην συντονισμένη ναυτική αποστολή στην συγκεκριμένη περιοχή του Νοτίου Ιράν την οποία ζήτησαν οι ΗΠΑ.

Η αποστολή αυτή αναμένεται να γίνει εξαιτίας τις επίθεσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη στα δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν οι οποίες έχουν προκαλέσει αναταραχή καθώς επίσης εγείρουν και νέες ανησυχίες τόσο για την ασφάλεια των πλοίων που βρίσκονται εν πλω στα Στενά Του Ορμούζ ειδικότερα αφού άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν δεχτεί παρόμοιες επιθέσεις πριν από έναν μήνα.

Για του λόγου το αληθές εκπρόσωποι του Ιράν έχουν εκτοξεύσει απειλές ότι θα σφραγίσουν την θαλάσσια διαδρομή με αποτέλεσμα αν τυχόν συμβεί αυτό οι μεταφορές μέσω των Στενών να μειωθούν και η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί κατακόρυφα αφού θα έχει λιγότερη προσφορά ως καύσιμο το πετρέλαιο σε περίπτωση μείωσης των δρομολογίων των δεξαμενόπλοιων με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του.

Παράλληλα όμως με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της καθώς επίσης και την αντίθεσή της στην συμμετοχή Ελληνικής Ναυτικής Αποστολής στα Στενά Του Ορμούζ η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.).

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz – EMASOH), από κοινού με τις κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα που αποδεικνύει την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας, εκθέτοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς κινήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που παρά τις κοκορομαχίες βρίσκει στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, με πιο χαρακτηριστική την ανανέωση – ενίσχυση – επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή, καθιστώντας τη χώρα μας σε μια απέραντη βάση πολεμικής εφόρμησης και την ίδια στιγμή σε μαγνήτη επιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η συγκεκριμένη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ θα επιχειρεί σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς, κάνοντας ρητή αναφορά στην επιχείρηση «International Maritime Security Construct» (IMSC), που υπό την «ηγεσία» των ΗΠΑ και με συμμετοχή δυνάμεων από Βρετανία, Αυστραλία, Αλβανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιπολεί στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις «κάννες» στραμμένες στο Ιράν.

Δεν χωρά επανάπαυση κι εφησυχασμός! Η συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στις δεκάδες στρατιωτικές αποστολές και ασκήσεις – πρόβες πολέμου, στα διάφορα πολυμερή ιμπεριαλιστικά σχήματα που διαμορφώνονται στην περιοχή δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια, ούτε την άμυνα της χώρας μας, ούτε και κυριαρχικά δικαιώματα. Απεναντίας μόνο νέα δεινά και νέες στρατιές προσφύγων και μεταναστών ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων, σημαίνει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του λαού μας ενάντια στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση απαιτώντας:

  1. Να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις

  2. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις

  3. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

  4. Ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλα τα κράτη

Αθήνα, 21 Γενάρη 2020 Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ

2 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page