Νέο κρούσμα του Δυτικού Νείλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” για ύπαρξη νέας εστίας μόλυνσης του Ιού.
Ένα νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει ανησυχία για εξάπλωση του ιού και στην περιοχή της Αθήνας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το περιστατικό, που καταγράφηκε στην περιοχή της Ηλιούπολης, είναι το ένατο στη σειρά κρούσμα του ιού στην χώρα μας. Τα υπόλοιπα περιστατικά έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και στην Τανάγρα Βοιωτίας.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και πως αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για το λόγο αυτό ζητούν από τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθώς και θωράκισης των σπιτιών τους.
Από τους εννέα ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας παραμένει νοσηλευόμενος. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, και ένα άτομο είχε συμπτώματα εμπύρετης νόσου.
Τι ισχύει για την αιμοδοσία
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) σε όλες τις περιοχές που έχουν καταγράψει κρούσματα της λοίμωξης εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης.
Έτσι, στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία, δηλαδή αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.
Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους τέσσερις δήμους δεσμεύονται.
Οι φορείς ελέγχουν την αξιολόγηση της καταλληλότητας του αιμοδότη. Πχ μπορεί να αποκλειστεί από την αιμοδοσία επισκέπτης σε περιοχή επηρεαζόμενη εάν έχει κάνει τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών).
Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών. Κυρίως όμως τους ζητεί να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.
Ατομικά μέσα προστασίας
– Κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών.
– Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάθε οικία, με την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και ανοικτούς χώρους, απομάκρυνση των στάσιμων νερών, κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό και τοποθέτηση σήτας στους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Τέλος, η ΠΕΔΑ επισημαίνει πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «τα κουνούπια δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να τσιμπούν το πληθυσμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα μεταδίδουν ασθένειες».
Καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα για την καταπολέμησή των κουνουπιών, από την Περιφέρεια Αττικής, επεκτείνοντας τις δράσεις προφύλαξης του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής εντατικοποίησε το πρόγραμμά της πραγματοποιώντας έκτακτες δράσεις στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του δήμου Μεγάρων, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού. Οι έκτακτες δράσεις που πραγματοποιούνται πλέον σε αστικά κομμάτια σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία που εκτελεί το πρόγραμμα και με συνεργείο του δήμου Μεγάρων έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών, αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.
Οι έκτακτες δράσεις αφορούν στα εξής:
– Επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών για να ελέγχονται αν είναι φορείς του ιού από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η γεωγραφική εξάπλωση και ο ιός να καταπολεμηθεί έγκαιρα.
– Στοχευόμενοι υπολειμματικοί ψεκασμοί σε ευαίσθητα σημεία όπως νεκροταφείο, περιοχή Βλυχό (αγωγός ομβρίων), αλλά και στις περιοχές του αστικού ιστού που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα από τον ιό.
– Οδηγίες στον δήμο Μεγάρων να διενεργεί ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας, στα φρεάτια των ομβρίων σε όλο τον δήμο, σε στάσιμα ύδατα και πλατείες.
Comments