google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Κλείνουν οριστικά το ιδιωτικό καταφύγιο του Δήμου Τρικκαίων και πετούν στο δρόμο 127 αδέσποτα ζώα
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Κλείνουν οριστικά το ιδιωτικό καταφύγιο του Δήμου Τρικκαίων και πετούν στο δρόμο 127 αδέσποτα ζώα

30743586_969307039899255_6593655178482815156_n

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 127 σκυλιά μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας να προβεί στο οριστικό κλείσιμο του ιδιωτικού καταφυγίου του Δήμου Τρικκαίων – με τελική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2018 – που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Άργος» στην περιοχή Ράξα.

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε το 2010 και ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων. Δημιουργήθηκε με σκοπό να μεταφερθούν εκεί τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνταν σε προσωρινό καταφύγιο που βρισκόταν εντός της πόλης των Τρικάλων. Διαθέτει άδεια ίδρυσης αλλά ποτέ δεν απέκτησε άδεια λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι πληρεί τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας και ευζωίας των ζωών.Οι δεσμεύσεις του Δήμου Τρικκαίων ότι θα προχωρούσε άμεσα στην υλοποίηση δημοτικού  καταφυγίου ώστε να μεταφερθούν εκεί τα φιλοξενούμενα ζώα είχε ως αποτέλεσμα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας να χορηγεί παρατάσεις λειτουργίας του μη αδειοδοτημένου ιδιωτικού καταφυγίου. Αφού διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Τρικκαίων δεν είχε πραγματοποιήσει καμία ενέργεια υλοποίησης δημοτικού καταφυγίου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφάσισε να δώσει την τελευταία παράταση λειτουργίας στις 30 Νοεμβρίου 2017 ενημερώνοντας ότι αν ο Δήμος Τρικκαίων δεν προβεί μέχρι την 31 Μαΐου 2018 στην ίδρυση και λειτουργία δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, θα προβεί στο οριστικό κλείσιμο του ιδιωτικού καταφυγίου στην περιοχή Ράξα.  

Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν 127 σκυλιά στους δρόμους της «έξυπνης» πόλης των Τρικάλων, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης καθώς ζουν από κουτάβια στο ιδιωτικό καταφύγιο έχοντας την καθημερινή φροντίδα των εθελοντών του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Άργος».

Η δυσάρεστη αυτή τροπή των γεγονότων, που τιμωρεί μόνο τα ζώα που δεν φταίνε σε τίποτα, συμβαίνει – αυτό κι αν είναι ειρωνεία – στον Δήμο Τρικκαίων  που καινοτομεί συνεχώς με τη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών  (Πρόγραμμα Smart Trikala, λεωφορείο χωρίς οδηγό, e-ΚΕΠ, Mobile Check App, Λύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, smartfarming κ.ά.) που στόχο έχουν να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα και το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών του! 

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «Ο Άργος» σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα ακόλουθα: «Στον αγώνα μας για λιγότερα αδέσποτα στους δρόμους ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την υποκρισία της οργανωμένης Πολιτείας που μας απογοητεύει χρόνια τώρα, που προσπαθεί όντας απούσα να χαρακτηρίσει με νόμο παράνομη αυτή μας την προσφορά. Μιας Πολιτείας που ενώ από τη μία πλευρά αδιαφορεί για την εφαρμογή του νόμου σε ό,τι έχει σχέση με τα δεσποζόμενα, την κακοποίηση, με απόλυτη απραξία για προγράμματα στειρώσεων, με επιτροπές διαχείρισης αδέσποτων να υπολειτουργούν, με ανύπαρκτες επιτροπές ελέγχου δεσποζόμενων και παντελή έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, από την άλλη απαιτεί λιγότερα αδέσποτα.

Βάσει του υπ’ αριθμόν 1648/16-4-18 της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας μας κοινοποιήθηκε η διακοπή της λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Τρικάλων, το οποίο λειτουργεί από το 2010 στη θέση Ράξα με τελική ημερομηνία στις 31/5/2018 και τα 127 φιλοξενούμενα ζώα του καταφυγίου θα απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μιας και ο Δήμος αδυνατεί να βρει κονδύλια για την κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου.

Και ποιο είναι άραγε αυτό το περιβάλλον όταν τα περισσότερα εξ αυτών φιλοξενούνται στο καταφύγιο από κουτάβια; Το καταφύγιο είναι το φυσικό τους περιβάλλον καθώς κάθε τι άλλο τους είναι παντελώς άγνωστο. Πώς θα επιβιώσουν όλα αυτά όταν δεν γνωρίζουν ούτε τους τρόπους ούτε τους χώρους ανεύρεσης τροφής; Μια τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε έμμεσα με βασανισμό και έκθεση της ζωής των ζώων σε κίνδυνο και θα οδηγήσει τελικά, πολλά εξ αυτών, στο θάνατο.

Τι θα συμβεί αν κάποιο ή κάποια εξ αυτών, στη προσπάθεια ανεύρεσης τροφής και όχι μόνο, εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να αποκλείσει; Ποιος θα φέρει τότε την ευθύνη (ποινική ή αστική), τα μέλη της 5μελούς επιτροπής του άρθρου 9 παρ. 10 του Ν. 4039/12, ο Δήμος ή η Δ/νση Κτηνιατρικής; Μήπως τότε ο ένας θα ρίχνει την ευθύνη στον άλλο; Σίγουρα όμως αυτός που δεν θα φέρει καμία απολύτως ευθύνη θα είναι ο σύλλογός μας.

Με ποιο σκεπτικό θα αποφασίσει η 5μελής επιτροπή, όπως ο Νόμος ορίζει, για τον προσδιορισμό της πυκνότητας των αδέσποτων ζώων σε κάθε περιοχή όταν μιλάμε για 127 επιπλέον ζώα προς επανένταξη; Τις αντιδράσεις των κατοίκων και των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης ποιος θα τις επωμιστεί και θα τις διαχειριστεί;

Οι συνέπειες από την απελευθέρωση των ζώων του καταφυγίου θα είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ και ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ, τόσο των ίδιων των ζώων όσο και των πολιτών. Για τα μεν ζώα έκθεση σε τεράστιο κίνδυνο και αναμφίβολο θάνατο, λόγω μη εύρεσης τροφής, καταδίωξης τους από ανθρώπους, τροχαία, για δε τους πολίτες – οι οποίοι ως γνωστόν στην πλειοψηφία τους δεν ανέχονται την συνύπαρξη τους με αυτά – έκθεση σε κίνδυνο από τυχόν τρομαγμένα, καταδιωκόμενα και τυχών κακοποιημένα ζώα.

Η διαδικασία της ευθανασίας δεν μπορεί να ακολουθηθεί για κανένα από τα 127 φιλοξενούμενα ζώα αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 9 παρ. 4 εδαφ. γ του Ν. 4039/12.

Η παραμονή των ζώων στο καταφύγιο μέχρι την υιοθεσία τους είναι η μόνη λύση» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «Ο Άργος».


logo-1
0 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page