google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Κορωνοϊός: 53 νεκροί, 1.544 κρούσματα – Τσιόδρας: Ο ιός προσβάλει εγκέφαλο και καρδιά

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε 27 νέα κρούσματα και 23 από τη δομή προσφύγων στη Ριτσώνα, ενώ 119 θετικοί στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συνολικά είναι 1544 στη χώρα μας.

91 είναι οι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία – 9 εκτός ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε άλλους 3 νεκρούς – 53 συνολικά στην Ελλάδα, με μέση ηλικία 72 έτη.

50 από τους 53 είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας – 39 άνδρες και 14 γυναίκες.

Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει. Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας «έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».

Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα.

Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Τσιόδρας: Ο ιός προσβάλλει εγκέφαλο και καρδιά

Αν και ο πυρετός και ο βήχας είναι τα τυπικά συμπτώματα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει επιληψία, λήθαργος και νευρολογικά σύνδρομα. Γίνεται προσβολή εγκεφάλου και νεύρων από τον ιό, κάνοντας και εκεί φλεγμονή όπως και στην καρδιά και σε πνεύμονες.

«Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια», είπε ο κ. Τσιόδρας. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές, πρόσθεσε.

«Είναι γνωστό σε μας, τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας», είπε.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση για δωρεά μυελού των οστών.

Αναφερόμενος στους θανάτους παιδιών και νέων, είπε ότι η ασθένεια σπάνια εκδηλώνεται σε παιδιά και επανέλαβε ότι τεράστιας σημασίας είναι η υγιεινή στα χέρια. Μπορεί να δούμε απώλειες σε νέους ανθρώπους, είπε, αλλά είναι παγκοσμίως λίγα τα περιστατικά. Τόνισε δε, ότι δεν πρέπει να προκαλούμε φόβο στα παιδιά.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.

Αναφερόμενος στα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι είναι 119 θετικοί, 259 αρνητικοί και 2 δείγματα που θα επανελεγχθούν.

Αποφασίστηκε ο λιμενισμός του πλοίου σε ειδική προβλήτα. Όσοι ήταν αρνητικοί θα επαναπατριστούν αφού μεταβούν σε ξενοδοχεία της Αθήνας για 36 ώρες, οι υπόλοιποι που είναι θετικοί θα παραμείνουν στο πλοίο για 14 ημέρες.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά και χωρίς συμπτώματα και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους.

Κρούσμα στη Μύκονο

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στη Μύκονο βρέθηκε γυναίκα 69 ετών θετική στον ιό. Αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες σε δημόσια και ιδιωτικά έργα στη Μύκονο και γίνεται έκκληση στους κατοίκους του νησιού να αποφύγουν μετακινήσεις και να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, τόνισε και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης.

Με πληροφορίες από το dikaiologitika.gr

1 Προβολή0 Σχόλια