google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Μας γυρίζουν στην σκοτεινή εποχή της χούντας, απαγορεύοντας την πορεία του Πολυτεχνείου


Να μας γυρίσουν πίσω στην σκοτεινή εποχή της χούντας επιχειρούν οι αστυνομικές δυνάμεις με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου αλλά και την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, τακτική που θυμίζει την 7ετία της χούντας των συνταγματαρχών(1967-1974), μία τακτική όμως που από τους δικαστές και τους εισαγγελείς της χώρας φαίνεται ότι αποδοκιμάζεται έντονα αφού την θεωρούν αντισυνταγματική.


Την Παρασκευή 13 του μήνα ανακοινώθηκε η απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται από τις 6:00 ώρα Ελλάδος στις 15 Νοεμβρίου έως και τις 21:00 ώρα Ελλάδας της 18ης Νοεμβρίου ανά όλη την επικράτεια οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων.


Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 1029/8/18 απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ αριθμός φύλλου 5046 προβλέπονται σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας τα εξής:


Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:


  • · διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και


  • · διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.Πρόκειται βεβαίως για μία απόφαση που δεν πέρασε απαρατήρητη και χωρίς αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους δικαστές αλλά και τους εισαγγελείς της χώρας.


Πιο συγκεκριμένα νωρίτερα σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων κινείται εκτός συνταγματικού πλαισίου και ζητάει άμεσα την ανάκλησή της.


Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πιο αναλυτικά αναφέρει ότι:


«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς,  σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020,  δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.


Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».


Έντονες είναι πάντως και οι αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.
ΣΥΡΙΖΑ: Τρομοκρατούν και πάλι


Ο τομεάρχης Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε την αστυνομική απόφαση λέγοντας πως “για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την υγειονομική και οικονομική κρίση, τρομοκρατούν και πάλι. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο από το να… «καμαρώσουμε» μερικά από τα έργα του επιτελικού αστυνομικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στον OPEN, αρχικά συμφώνησε ότι λόγω της πανδημίας δεν μπορεί εφέτος “να γίνουν οι πορείες του Πολυτεχνείου”, ωστόσο ανέφερε πως “θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε κάνει διάλογο με τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης” που διοργανώνουν την πορεία, καθώς όπως σημείωσε ” αυτή δεν είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται από το κράτος, όπως οι εθνικοί επέτειοι αλλά από φορείς”. Μιλώντας για την αστυνομική απαγόρευση είπε ότι αυτή “θυμίζει τον χουντικό Ζαγοριανάκο, του “αποφασίζομεν και διατάσσουμε” και αυτό είναι απαράδεκτο”.

ΚΚΕ: Μνημείο αυταρχισμού, οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το λαϊκό κίνημα


«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.


Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς».
ΜέΡΑ25: Ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία


«Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα», τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.


Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».


Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».4 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page