google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Οδηγίες προς τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού

Ο νέος κορωνοϊός 2019 συνεχίζει να εξελίσσεται και έχει επίσημα ονομαστεί COVID-19 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αντικαθιστώντας την προηγούμενη ονομασία 2019-nCoV. Υπάρχουν πλέον 50.580 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη συντριπτική πλειοψηφία (50.054) στην ηπειρωτική Κίνα και 44 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία, εκ των οποίων 2 στη γειτονική μας Ιταλία. 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο στο άμεσο χρονικό διάστημα να υπάρχει κρούσμα και στη χώρα μας ενώ ακόμα και η γενικότερη εξάπλωση του ιού παγκοσμίως δύναται να λάβει διαστάσεις πανδημίας, για το λόγο αυτό η υπεύθυνη πληροφόρηση και η κατάλληλη προετοιμασία από τώρα είναι επιβεβλημένες.

Πολλά είναι άγνωστα σχετικά με το πώς εξαπλώνεται ο COVID-19. Η τρέχουσα γνώση βασίζεται στις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες για παρόμοιους κορονοϊούς. Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που είναι κοινοί στους ανθρώπους και σε διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, των γατών και των νυχτερίδων. Σπάνια, οι ζωικοί κορονοϊοί μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους και στη συνέχεια να εξαπλωθούν μεταξύ ανθρώπων, όπως συνέβη με το MERS και το SARS. Ο COVID-19 εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ιδιαιτέρως στην Κίνα, ενώ παρατηρείται περιορισμένη και σποραδική μετάδοση ατόμων σε χώρες εκτός της Κίνας, μη συμπεριλαμβανομένης μέχρι στιγμής της Ελλάδας. Ωστόσο, όπως προείπαμε, κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς απίθανο, ιδιαιτέρως δε σε μια περίοδο που γενικώς οι αναπνευστικές νόσοι, όπως η εποχική γρίπη, εμφανίζουν ιδιαίτερη έξαρση.

Η εφαρμογή απλών πρακτικών στην παρούσα φάση μπορεί να διακόψει την φυσική διάδοση των υπεύθυνων μικροοργανισμών για το σύνολο των λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες είναι το συχνότερο αίτιο απουσιασμού στις σύγχρονες εταιρείες. Από την άλλη μεριά η καλή προετοιμασία των επιχειρήσεων για ενδεχόμενο πανδημίας και η έγκυρη ενημέρωση θα αποτρέψουν τον πανικό που τυχόν προκληθεί αν το θέμα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Στις εταιρείες θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα λήψης αποφάσεων που θα αναλάβει δράση και τουλάχιστον ένα άτομο υπεύθυνο ανά εγκατάσταση κάθε εταιρείας ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ενιαίο τρόπο και να υλοποιούνται άμεσα. Κάθε εταιρεία θα πρέπει να συγκροτήσει ειδικό πλάνο αντιμετώπισης της κρίσιμης αυτής κατάστασης, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τη λειτουργία της τροποποιώντας διαδικασίες και χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους δουλειάς. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν παραμονή στο σπίτι μεγάλου αριθμού εργαζομένων με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, πιθανό κλείσιμο εγκαταστάσεων και προετοιμασία για εξ ’αποστάσεως εργασία, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστούς χώρους ή και επαγγελματικών ταξιδιών σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, υπεύθυνοι φορείς Δημόσιας και Επαγγελματικής Υγείας όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και Ευρώπης (ECDC) και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) εξέδωσαν προ ολίγων ημερών οδηγίες για επιχειρήσεις και εργοδότες, τα βασικά σημεία των οποίων αναλύονται παρακάτω. Οι ακόλουθες οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή έκθεσης σε οξείες αναπνευστικές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 στο χώρο εργασίας, σε εταιρείες που δεν έχουν ως έργο την υγειονομική περίθαλψη, δεν απευθύνονται δηλαδή σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ για τα οποία έχουν δοθεί ειδικότερες κατευθύνσεις. Οι οδηγίες αυτές παρέχουν επίσης στρατηγικές για περιπτώσεις με πιο ευρέως διαδεδομένα κρούσματα COVID-19 στην κοινότητα, για προετοιμασία δηλαδή των επιχειρήσεων ακόμα και για την περίπτωση πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά είναι τόσο υγειονομικά όσο και οργανωτικά – διοικητικά και απαιτούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα αυτή των εμπλεκομένων είναι ασφαλώς ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας. Η Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος είναι μια πλήρης και αυτοτελής ειδικότητα, είναι ένας κλάδος της Ιατρικής που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου υγείας μέσω της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της εργασίας στην ανθρώπινη υγεία. Ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας επομένως, είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος επιστήμονας για να αποτελέσει τον ιδανικό σύμβουλο των εταιρειών στη φάση σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης των μέτρων αυτών, τα οποία αναλυτικά θα δούμε παρακάτω.

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ – ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ