Η ψηφιακή εποχή έφτασε μεν στη χώρα μας μετά κόπων και καθυστερημένα, αλλά στον κόσμο της τεχνολογίας τα πρώτα βήματα στην τηλεοπτική ψηφιακή μετάβαση είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2000 σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Στην πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης είδαμε και στη δική μας χώρα πρότυπα και codec να υιοθετούνται και να εγκαταλείπονται, κάτι που θυμόμαστε ήδη από την εποχή του λεγόμενου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ (Πρίσμα+, Cine+, Sport+ κλπ) και το MPEG-2 που στην πορεία εγκατελείφθηκε.
Κι ενώ η υιοθέτηση του νέου codec MPEG-4 οδήγησε σε περισσότερο χώρο στις συχνότητες για τηλεοπτικές άδειες και αναβαθμισμένες τεχνολογικές δυνατότητες, η μετάβαση στη νέα τεχνολογία δεν ήταν απρόσκοπτη ως προς το τηλεοπτικό κοινό.
Το νέο πρότυπο απαξίωσε τον υπάρχοντα ψηφιακό εξοπλισμό που λειτουργούσε πάνω στο MPEG-2
και εξανάγκασε εν μέσω οικονομικής δυσχέρειας σε νέα κόστη ανανέωσης του υφιστάμενου.
Παράπλευρη ωφέλεια βέβαια υπήρξε για το εμπόριο και τους εισαγωγείς εξοπλισμού της νέας τεχνολογίας DVB-T MPEG-4.
Και αν στη δική μας χώρα η ψηφιακή μετάβαση στο DVB-T MPEG-4 έγινε καθυστερημένα και ολοκληρώθηκε μόλις πριν 2 χρόνια,
την ίδια στιγμή το νεότερο πρότυπο DVB-T2 είχε καθιερωθεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα.
Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού συμπεριλαμβανόμενης της γειτονικής Αλβανίας,
η ψηφιακή μετάβαση των τελευταίων ετών αφορούσε και την υιοθέτηση του προτύπου DVB-T2,
χάρη στο οποίο μεταξύ άλλων υιοθετούνται νέα codec και απελευθερώνεται ακόμη περισσότερος χώρος για τηλεοπτικές άδειες στις τηλεοπτικές συχνότητες.
Εν μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης, η καθυστερημένη τηλεοπτική ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας θα έδινε την ευκαιρία να προλάβουμε το τρένο των εξελίξεων και επιπλέον να αποσοβηθεί ένα αχρείαστο έξοδο για τον Έλληνα πολίτη ως προς την προμήθεια του συμβατού τηλεοπτικού εξοπλισμού.
Ωστόσο και ενώ η επιλογή της DIGEA έκλινε προς το παλιότερο πρότυπο DVB-T MPEG-4,
αυτό δείχνει πια να αλλάζει μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Η δεύτερη απόδοση του ψηφιακού μερίσματος μέχρι το 2020-22 στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για να αναδειχθεί η στενότητα του χώρου των συχνοτήτων ώστε να εκπέμπουν πανελλαδικά το σύνολο των ενδιαφερόμενων τηλεοπτικών σταθμών σε SD και HD,
και σε συνδυασμό με τη νέα διαδικασία δημοπράτησης των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας των τηλεοπτικών σταθμών
φαίνεται πια να οδηγεί τη DIGEA και την Ένωση ιδιοκτητών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην καταφυγή στην πρόταση μιας νέας ψηφιακής μετάβασης στο ακόμα νεότερο πρότυπο DVB-T2.
Κι ενώ η εγκατάλειψη του MPEG-2 δε θα είναι η τελευταία φορά που θα απαξιωθεί τεχνολογικός εξοπλισμός,
η πρόταση της DIGEA αφορά στη νέα ψηφιακή μετάβαση σε ορίζοντα 4-5 ετών ώστε να διευκολύνει τους τηλεθεατές να συγκεντρώσουν τα νέα κόστη που θα απαιτηθούν.
Ας σημειωθεί πως το νέο πρότυπο DVB-T2 ήταν δεδομένο και προϋπήρχε της τελευταίας ψηφιακής μετάβασης της χώρας μας, και πολύ περισσότερο είναι διαθέσιμο σε λειτουργία ως προς διαφορετικές προδιαγραφές αλλά και codec λχ HEVC, H.264/MPEG-4 AVC κλπ.
Το τελευταίο απλά σημαίνει πως δεν είναι εξασφαλισμένη η συμβατότητα της λειτουργίας σημερινών τηλεοπτικών δεκτών με το DVB-T2 ως προς τις προδιαγραφές στις οποίες μετά από κάποια χρόνια θα επιλέξει να εκπέμπει η DIGEA.
Η υιοθέτηση της πρότασης της DIGEA με τα σημερινά δεδομένα δε μπορεί ωστόσο να θεωρείται δεδομένη, μια και συναντά την άρνηση της αποδοχής της από την σημερινή πολιτική ηγεσία.