google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Ολικός αποκλεισμός από το κοινωνικό μέρισμα
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Ολικός αποκλεισμός από το κοινωνικό μέρισμα

Ούτε σε ΑμεΑ δεν δίνουν το κοινωνικό μέρισμα!

Η υπόθεση του μερίσματος εξελίσσεται σε μια τεράστια επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση, ενώ στελέχη της ομολογούν «καλύτερα να μην δίναμε τίποτα» Η υπόθεση του μερίσματος εξελίσσεται σε μια τεράστια επικοινωνιακή ήττα.

Ούτε στα άτομα με ειδικές ανάγκες δίνεται το κοινωνικό μέρισμα, που υποτίθεται ότι θα ήταν δικαιούχοι, γεγονός που προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις τόσο των θιγόμενων όσο και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Πέρα από τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους που αποκλείονται, τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε με τα άτομα με αναπηρίες, καθώς, η κοινή υπουργική απόφαση, περιείχε «παγίδες», ώστε να κόψει μεγάλο αριθμό δικαιούχων, από το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ.

Η υπόθεση του κοινωνικού μερίσματος φέτος, εξελίσσεται σε μια τεράστια επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση, ενώ στελέχη της ομολογούν «καλύτερα να μην δίναμε τίποτα».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, τα εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ, δεν μπορούν να υποβάλουν τα ίδια τις αιτήσεις, αλλά η εφαρμογή δέχεται μόνο την αίτηση από τον γονέα, ακόμη και αν το εξαρτώμενο μέλος υποβάλει φορολογική δήλωση.

Επίσης, αν σε μια οικογένεια υπάρχουν δύο άτομα με αναπηρία, το μέρισμα δίδεται μόνο για το ένα και εφόσον πληρούνται τα υπόλοιπα κριτήρια.

«Για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα» διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών και απογοήτευσε χιλιάδες εν δυνάμει δικαιούχους.

Όπως προσθέτει, «η εφαρμογή δεν κάνει αποδεκτές αιτήσεις εξαρτώμενων μελών που εισάγουν το δικό τους ΑΦΜ όπως συνέβη σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει αυτό».

Αποκαλύπτεται επίσης, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ότι αποκλείστηκαν όλα τα ΑμεΑ, που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Οι παγίδες του κοινωνικού μερίσματος για τα ΑμεΑ

Αναλυτικότερα τα προβλήματα και οι αποκλεισμοί από το κοινωνικό μέρισμα είναι τα ακόλουθα:

Το κοινωνικό μέρισμα δίδεται μόνο στα ΑμεΑ, που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. στις 30/11/2019. Όμως, υπάρχει το επίδομα παρα-τετραπληγίας, το οποίο χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες ιατρικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Εάν πληρούνται οι ιατρικές αλλά δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε ο δικαιούχος το διεκδικεί από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ΑΜΕΑ, λαμβάνουν μόνο το επίδομα παρα-τετραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν λαμβάνουν κοινωνικό μέρισμα.

Στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη και το αναπηρικό Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, παρά το ότι είναι αδασμολόγητο!

Στα εισοδηματικά κριτήρια, για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος προστίθενται και τα αναπηρικά επιδόματα που λαμβάνει ως ΑμεΑ.

Όσοι συνοικούν με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό 67% και άνω να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα ο καθένας ξεχωριστά, για παράδειγμα αδέρφια, φιλοξενούμενοι κλπ.,. ενώ με το ισχύον σύστημα χορηγείται μόνο ένα μέρισμα.

Αποκλείονται οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ίσχυε με προηγούμενη ΚΥΑ. Δηλαδή, δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση αυτή τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή διότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα.

Αποκλείονται επίσης όσοι, δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ οι περισσότεροι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης!

Με πληροφορίες από το elliniko-fenomeno.gr

1 Προβολή0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page