google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
 
  • Posters Blog

Παραμένουν οι παράνομες μειώσεις στα μερίσματα των αποστράτων


Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ τριών υπουργείων, που επί έξι χρόνια δεν εφαρμόζουν τον νόμο!


Άλλη μια παράλογη και παράνομη μείωση στις συντάξεις φέρνει στο φως η «δημοκρατία». Αυτή τη φορά αφορά τους αποστράτους, οι οποίοι έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ τριών υπουργείων που δηλώνουν αναρμόδια να εφαρμόσουν τον νόμο, ο οποίος θα έβαζε τέλος στις παράνομες κρατήσεις, αλλά αυτό δεν έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια!

Εξοργισμένοι από την απίστευτη κοροϊδία που βιώνουν οι απόστρατοι έφτασαν στο σημείο να απευθύνουν επιστολές στον πρωθυπουργό, με τις οποίες τον καλούν να λύσει το πρόβλημα και να εξηγήσει στους υπουργούς του… ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του δεν έχουν μπει καν στον κόπο να απαντήσουν ότι τις έλαβαν.


Οι δύο επιστολές των αποστράτων προς τον πρωθυπουργό


Ιστορικό


Με τον νόμο 4093/2012 (νόμος Βρούτση), εκτός των άλλων περικοπών στις συντάξεις, επιβλήθηκαν κρατήσεις στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.


Αυτό έγινε γιατί ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενέταξε, ως μη όφειλε, τα μετοχικά ταμεία και τους ειδικούς λογαριασμούς στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στον κοινωνικό προϋπολογισμό, αν και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας παραδεχόταν (και μέχρι σήμερα παραδέχεται) ότι στα μετοχικά αυτά ταμεία και στους ειδικούς λογαριασμούς δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το κράτος.


Παράλληλα, και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αντίθετη θέση, την οποία είχε διατυπώσει εγγράφως και είχε ζητήσει τη διαγραφή τους από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον κοινωνικό προϋπολογισμό, ενώ και το Ε’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε αντίθετη γνωμοδότηση.


Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Ειδικού Δικαστηρίου, που έκριναν ότι ο νόμος Βρούτση (ν. 4093/2012) είναι αντισυνταγματικός, ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον αντικαταστήσει με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και, μεταξύ άλλων, να καταργήσει τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων.


Όμως, έκτοτε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ούτε η Ν.Δ., που έχει από τότε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν εφάρμοσαν τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν διέκοψαν την παρακράτηση και δεν επέστρεψαν τα αναδρομικά που οφείλονται στους αποστράτους.


Ακόμα χειρότερα, η πρακτική που ακολουθείται είναι αυτή των δύο ταχυτήτων, γιατί οι μειώσεις συνεχίζονται για όσους είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (13 Μαΐου 2016), αλλά δεν γίνονται σε όσους βγήκαν στη σύνταξη ύστερα από αυτή την ημερομηνία.


Κατάφωρη αδικία


Μάταια περιμένουν οι απόστρατοι να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία των παράνομων παρακρατήσεων στις συντάξεις τους, καθώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, που δηλώνουν όλες αναρμόδιες, και τον βομβαρδισμό ερωτήσεων στη Βουλή, οι μειώσεις συνεχίζονται.


Μετά την παρέλευση σχεδόν δύο ετών και μετά την κατάθεση νέων ερωτήσεων στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος σχεδόν μέχρι πριν από ένα έτος απαντούσε μονότονα ότι «η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων», άλλαξε θέση και άρχισε να δίνει την απάντηση ότι η υπόθεση «βρίσκεται στο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας… σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης… για παύση από την 1η Ιανουαρίου 2021 των μειώσεων των κρατήσεων», για να τη μεταβάλει στη συνέχεια, αναφέροντας ότι «έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ».


Βεβαίως, στην απάντηση διακρίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιστραφούν οι κρατήσεις του ν. 4093/12, οι οποίες έγιναν μη σύννομα από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα. Ακόμα χειρότερα, όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση, προχώρησε σε μεγαλύτερο ατόπημα, αναφέροντας σε απάντησή του: “…περαιτέρω στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επομένου έτους) με τη μορφή μερίσματος, καθώς τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμηθέντα έσοδα, βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους”».


Εν ολίγοις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:

  • Ισχυρίζεται ότι, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι κρατήσεις, τότε οι μερισματούχοι θα έπαιρναν πολύ μικρότερο ή δεν θα έπαιρναν κανένα μέρισμα, αφού το ύψος των παράνομων αυτών κρατήσεων είναι πολύ μεγάλο και ενίοτε ίσο με το μέρισμα που σήμερα παίρνουν οι μερισματούχοι.

  • Προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αποστράτων, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, λέει ότι όσοι αποστρατεύτηκαν από το 2016 και μετά παίρνουν μέρισμα λόγω των παράνομων κρατήσεων του ν. 4093/2012, που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται μόνο σε όσους είχαν αποστρατευτεί πριν από το 2016.

  • Δημιουργεί την ψευδή εντύπωση των τάχα ευνοημένων αποστράτων, στους οποίους θα συνεχίζεται η καταβολή μερισμάτων παρά τη διακοπή των παράνομων κρατήσεων του ν. 4093/12.

Κανείς δεν απάντησε


Διακρίνοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο καθυστερούν αναιτιολόγητα τη διακοπή των μειώσεων στις συντάξεις τους, αλλά μεθοδεύουν και τη μη επιστροφή των αναδρομικών, που φτάνουν πια τους 69 μήνες -καθώς τον Μάιο του 2022 συμπληρώνονται έξι χρόνια από την ψήφιση του νόμου που θα έλυνε το πρόβλημα-, οι απόστρατοι απευθύνθηκαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό.


Όμως, οι δύο ανοιχτές επιστολές προς το Μέγαρο Μαξίμου, στις 20 Ιανουαρίου και τις 20 Οκτωβρίου 2020, έμειναν αναπάντητες, και μάλιστα, επιδεικνύοντας ιταμή συμπεριφορά προς τους αποστράτους, οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπήκαν καν στον κόπο να αποκριθούν ότι τις έλαβαν!


Πηγή: NewsBreak.gr

3 Προβολές0 Σχόλια
<