google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Πωλούν τη θέα της Ακρόπολης μέσω δεκαόροφης οικοδομής
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Πωλούν τη θέα της Ακρόπολης μέσω δεκαόροφης οικοδομής

kthrio arkopoli

Πωλούν τη θέα της Ακρόπολης μέσω δεκαόροφης οικοδομής!

Όπως το λέει και ό τίτλος ή μάλλον καλύτερα όπως το δείχνει η φωτογραφία, το χτίσιμο αυτού του δεκαόροφου κτηρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής καθώς όπως λένε αν ανεγερθούν και άλλοι όροφοι στην συγκεκριμένη οικοδομή τότε θα χαθεί η θέα στην Ακρόπολη.

Το συγκεκριμένο γεγονός θορυβεί τους περιοίκους με αποτέλεσμα μία εθελοντική ομάδα να θέλει να πραγματοποιήσει ανοιχτή λαϊκή συνέλευση όπου το κύριο θέμα της θα είναι να σταματήσει το χτίσιμο της δεκαόροφης οικοδομής όσον αφορά τους παραπάνω ορόφους που θα αποκρύψουν αν χτιστούν τελικά την Ακρόπολη.

Την απόφαση υπέρ της ανέγερσης του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση, στο Κουκάκι, είχε πάρει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ), στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018, μία απόφαση που τελικά το ΚΑΣ ανακάλεσε ομόφωνα μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Πρόσφατα υπήρξε  νέα γνωμοδότηση η οποία πάρθηκε μετά από την αυτοψία της ολομέλειας του ΚΑΣ, που διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου στο οικόπεδο, κατά την οποία, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), διαπιστώθηκε ότι το κτίριο το οποίο έχει ύψος περίπου στα 32 μ., θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, απόκρυψη της θέας απέναντι  στο μνημείο της Ακρόπολης, ενώ δεν θα ταιριάζει  αρμονικά στην ευρύτερη δόμηση λόγο των διαφορών που θα έχει με τα υπόλοιπα κτήρια.

Το συγκεκριμένο κτήριο  με εξαίρεση ένα άλλο κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Τ.Καρατάση και είναι χτισμένο το 1989, θα είναι το ψηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα που υπάρχουν γύρω του.

Το θέμα αυτό ήρθε όπως είναι γνωστό και πάλι στην επιφάνεια μετά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες των πολιτών – περιοίκων οι οποίο διαμαρτυρήθηκαν γιατί η ανέγερση τόσο ψηλών κτηρίων γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κόβει την θέα προς ένα τόσο σημαντικό μνημείο.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) κατά την εισήγησή της επί του θέματος τόνισε στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ) ότι:

 «Θεωρούμε ότι συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή προστασίας του πολιτισμικού αγαθού της Ακρόπολης και προτείνουμε να γίνει αποδεκτή η αίτηση θεραπείας»

Η αίτηση «θεραπείας» της περιοχής ήρθε ύστερα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη, η οποία συζητήθηκε στο ΚΑΣ. Η αίτηση των περιοίκων  ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το χτίσιμο αυτού του συγκεκριμένου ξενοδοχείου που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα  στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (31,7 μ. ύψος σε μια περιοχή με τη συμπαγή πολεοδομική μάζα να μην υπερβαίνει τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός «τείχους» δεκαόροφων κτιρίων προς τον ιερό βράχο.

Η κινητοποίηση των κατοίκων άρχισε όταν αντιλήφθηκαν ότι η κατασκευή του κτηρίου επί της οδού Φαλήρου (παράλληλος της λεωφόρου Συγγρού) είχε προχωρήσει σημαντικά  και έγινε αισθητό ότι θα ξεπερνούσε σίγουρα κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο το οποίο προορίζεται  σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες για ξενοδοχείο, είναι σχεδόν ολοκληρωμένο σήμερα,ενώ  έχει φθάσει τους 10 ορόφους έχοντας πλέον αποκτήσει 33 μέτρα ύψος και έχει αρκετά μεγάλη έκταση  μεγέθους 2.700 τ.μ.!

Είναι αλήθεια ότι τέτοια κτήρια δημιουργούν όπως το λένε και οι νομικοί «οπτική βλάβη» στο μνημείο της Ακρόπολης και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ήδη στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος έχοντας σκοπό να μην επιτρέψουν να χτίζονται τόσο ψηλά κτήρια στις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη.

0 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page