google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Πως θα γίνεται σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη η διαχείριση των συναθροίσεων
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Πως θα γίνεται σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη η διαχείριση των συναθροίσεων


Η κυβέρνηση είναι ολοφάνερο πλέον ότι επιδιώκει να βάλει στον πάγο την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αξιοποιώντας στο έπακρο το νέο «Εθνικό Σχέδιο του Χρυσοχοΐδη για την διαχείριση των συναθροίσεων» ή αλλιώς κοινώς των διαδηλώσεων.


Είναι φανερό πλέον ότι γυρίζουμε ολοένα και πιο κοντά στις δεκαετίες του 60 και του 70 και ιδίως στην σκοτεινή εποχής της επταετίας της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, όπου από το 1973 είχε να απαγορευθεί δημόσια συνάθροιση όπως έγινε πρόσφατα με τις φετινές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την ίδια εποχή που απαγορευόντουσαν επί χούντας οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών(3) ατόμων κάτι το οποίο 50 περίπου χρόνια μετά επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με απόφαση προφανώς της κυβέρνησης αλλά και του αρχηγού της αστυνομίας προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν οι όποιες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, γεγονός φυσικά που μας γύρισε πίσω στην φασιστική περίοδο της επτάχρονης χουντικής δικτατορίας των στρατιωτικών.


Τι προβλέπει λοιπόν το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο του Χρυσοχοΐδη(ή Χρυσοχουντίδης όπως αποκαλείται σε μερικά ΜΜΕ) για την διαχείριση των συναθροίσεων.


Ο κύριος Χρυσοχοΐδης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Προστασίας Του Πολίτη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:


«Η διαχείριση της συνάθροισης είναι ευθύνη των πολλών όχι μόνο της Αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι ο τρόπος δράσης θα βασίζεται στην ευελιξία, στην αναλογικότητα και στην επιείκεια. Ανάλογα με το μέγεθος της διαδήλωσης θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του πεζοδρομίου, της λεωφορειολωρίδας ή μίας λωρίδας του δρόμου. Ανάλογα με το πλήθος θα είναι και η κατάληψη του χώρου. Βλέπουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι στο 92% των περιπτώσεων υπήρχε συμμόρφωση και τελικά διεξάγονται και οι πορείες και ταυτόχρονα γίνεται η κίνηση στην πόλη».


Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επεισοδίων:


– Αρχικά θα μπαίνουν φραγμοί (εμπόδια σταθερά ή ανθρώπινο τείχος),

– Στη συνέχεια θα γίνεται απόκρουση των επιθέσεων από διάφορα αντικείμενα ή απώθηση με τη χρήση ασπίδας,

– Εάν συνεχίζονται τα επεισόδια θα γίνεται χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες)

– Και τέλος χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.


Τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο κ. Οικονόμου υπογράμμισαν ότι στόχος του σχεδίου είναι να περιφρουρηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά και να διαφυλαχθεί το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί.


Το θέμα εδώ όμως είναι ότι η πόλη δεν χάνει την λειτουργία της από τις διαδηλώσεις όπως ισχυρίζονται συγκεκριμένοι κύκλοι και ιδίως από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά αντίθετα από αυτό όμως η πόλη χάνει την λειτουργία της από τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων αλλά και από την αύξηση συνεχόμενα της φορολογίας, που ως αποτέλεσμα έχει την συνεχή μείωση και συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών και κατά συνέπεια και την άμεση μείωση του τζίρου των καταστημάτων.


Για αυτό όμως δεν φταίνε και δεν ευθύνονται οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματά μας σε καμία περίπτωση, αλλά την ευθύνη των πράξεών τους την έχουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί που έως τώρα δεν συμμετείχαν σε καμία απεργία και δεν βγήκαν στον δρόμο ούτε για μία φορά να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτή την βάρβαρη πολιτική, εξαιτίας της οποίας πέρασαν όλα αυτά τα μέτρα αφού δεν βρήκαν την αντίσταση που θα έπρεπε κανονικά να βρουν από όλους εμάς για μην περάσουν ποτέ και να μην μπορέσουνε ποτέ να μας τσακίσουν την ζωή μας.


Μέγεθος των Συναθροίσεων

Συστατικό μέρος της εφαρμογής του νέου πλαισίου αποτελεί και η κατηγοριοποίηση μίας συνάθροισης κατ’ αναλογία του εκτιμώμενου αριθμού συμμετεχόντων σε αυτή.


Το μέγεθος αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς επηρεάζει το σχεδιασμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της.


Επιπρόσθετα, το εκτιμώμενο μέγεθος μίας συνάθροισης αξιοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία α) για τον καθορισμό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, β) για την επιβολή, όταν αυτό είναι απαραίτητο, περιορισμών και γ) για την εκτίμηση επικινδυνότητας της συνάθροισης. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατηγοριοποίηση μίας συνάθροισης βάσει του μεγέθους της, προσαρμόζεται και στα ειδικότερα δεδομένα της περιοχής που διοργανώνεται (αριθμός κατοίκων, οδόστρωμα, πεζοδρόμια, κεντρικοί δρόμοι κτλ.). Άρα, μπορεί μία συνάθροιση 500 ατόμων σε μία περιοχή να κατηγοριοποιηθεί ως μικρού μεγέθους, ενώ σε μία άλλη ως μεγάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περιορισμοί διαφέρουν μεταξύ των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων. Η κατηγοριοποίηση των συναθροίσεων για την Αττική, βάσει μεγέθους, έχει ως ακολούθως:

  • 1-100 άτομα: πολύ μικρή συνάθροιση

  • 101- 500 άτομα: μικρή συνάθροιση

  • 501- 1.000 άτομα: μεσαία συνάθροιση

  • 1001- 10.000 άτομα: μεγάλη συνάθροιση

  • 10.001 άτομα και πάνω: πολύ μεγάλη συνάθροιση


Επικοινωνία με τους διοργανωτές


Όπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις και λοιπές εκδηλώσεις, τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, καθώς και τις σχετιζόμενες με αυτούς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.


Το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως τονίζεται, βασίζεται στην συνεχή επικοινωνία της Αστυνομίας με τους διοργανωτές μίας συνάθροισης, η οποία και ξεκινά από την υποχρέωση της γνωστοποίησης της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή. Η Αστυνομική Αρχή με γραπτή απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.


Κατά τη διάρκεια της συνάθροισης, ο Επικεφαλής των Αστυνομικών Δυνάμεων διατηρεί άμεση επαφή και διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με τον Οργανωτή της συνάθροισης και τον ενημερώνει για τις οποιεσδήποτε αλλαγές σε περιορισμούς μπορεί να απαιτηθούν.


Ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής, συνεργάζεται διαρκώς με τον Οργανωτή, παραμένοντας στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης και μέχρι την αποχώρηση των συμμετεχόντων και διαμεσολαβεί για την άμεση και ειρηνική επίλυση τυχόν προβλημάτων ή την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ή μεταξύ των συμμετεχόντων και των Αστυνομικών Δυνάμεων. Σε συναθροίσεις χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας, τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή συνεπικουρούν στη διαρκή επικοινωνία με τους διοργανωτές, τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ).


Ηλεκτρονική Πλατφόρμα


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Μέσω της πλατφόρμας:


1. Ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.


2. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της κυκλοφορίας και τις σχετικές ρυθμίσεις σε πραγματικό χρόνο, αλλά και σε εβδομαδιαίο επίπεδο για τις προγραμματισμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διοργάνωσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.


Η πλατφόρμα θα καλύπτει την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης προς τους πολίτες μέσω εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής σε ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και η ροή πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας τους επίσημους λογαριασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας.


Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων εδώ:

2 Προβολές0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page