google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα | Ένα πολύ επικίνδυνο έθιμο
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα | Ένα πολύ επικίνδυνο έθιμο

Σαϊτοπόλεμος, ένα να από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, που διατηρείται ακόμη με μεγάλη συμμετοχή, στην Καλαμάτα. Κάθε χρόνο, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, οι ομάδες των σαϊτολόγων, τα μπουλούκια, όπως λέγονται συγκεντρώνονται στη δυτική παραλία της πόλης. Με χάρτινες σαΐτες γεμάτες μπαρούτι, κατασκευασμένες από τους ίδιους, οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και αναβιώνουν το έθιμο. Η παράδοση λέει ότι οι σαΐτες χρησιμοποιήθηκαν από τους Μεσσήνιους, για να αντιμετωπίσουν το ιππικό των Τούρκων, στην περίοδο της Επανάστασης. Ακόμα και σήμερα, το γεγονός προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου της πόλης, ο οποίος ακόμα κι αν δεν συμμετέχει, σπεύδει να παρακολουθήσει το θέαμα.

Ο σαϊτοπόλεμος όμως είναι τελικά όπως αποδεικνύεται ένα πολύ επικίνδυνο έθιμο το οποίο έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει την ζωή κάποιων ανθρώπων. Το πιο πρόσφατα παράδειγμα είναι ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του άτυχου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, ο οποίος κάηκε ζωντανός από μία σαΐτα την ώρα που μετέδιδε ζωντανά το έθιμο του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους έθιμα όπως ο σαϊτοπόλεμος θα πρέπει να καταργηθούν έως και να απαγορευτούν, πριν χαθούν τόσο άδικα και άλλες ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει το κράτος να αναλάβει να σταματήσει την αναπαραγωγή σε ετήσια βάση τέτοιων εθίμων προτού να θρηνήσουμε και άλλα θύματα, γιατί κάποιοι μπορεί να περνάνε καλά συμμετέχοντας σε αυτό το απαράδεκτο έθιμο ενώ κάποιοι άλλοι δίπλα τους όμως κινδυνεύουν και σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται το κόλλημα κάποιων ανθρώπων με ένα έθιμο τόσο επικίνδυνο.

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page