Τρίτη από το τέλος κατατάσσεται η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κριτήριο τις επιδόσεις της στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2017.
Ο δείκτης DESI αποτυπώνει την ποιότητα του ψηφιακού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί σε κάθε χώρα, χρησιμοποιώντας μία σειρά παραμέτρους – από τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες, μέχρι την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.
Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα βαθμολογείται με μόλις 0,38, ένα νούμερο που την τοποθετεί στην 26η θέση ανάμεσα στα 28 μέλη της Ε.Ε. Επομένως, πίσω από τη χώρα μας βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Όπως είναι φυσικό, η επίδοση της Ελλάδας είναι αρκετά μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,52) και από τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, δηλαδή τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία. Ακόμη χειρότερα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται δεν σημείωσε μεγάλη πρόοδο από την περασμένη χρονιά, συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ο δείκτης DESI αποτελεί τον συνδυασμό πέντε παραμέτρων: τη Συνδεσιμότητα (Σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, ευρυζωνικές κινητές επικοινωνίες, ευρυζωνικές ταχύτητες και τιμές), το Ανθρώπινο κεφάλαιο (Χρήση του διαδικτύου, βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες), τη Χρήση του διαδικτύου (Χρήση από τους πολίτες του περιεχομένου, των επικοινωνιών και των επιγραμμικών συναλλαγών), την Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας (Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και ηλεκτρονικό εμπόριο) και τις Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες (Ηλεκτρονική διακυβέρνηση).
Ως προς τη Συνδεσιμότητα, η έκθεση διαπιστώνει πως η χώρα μας παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά η διείσδυσή τους προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Η τιμή είναι σχετικά υψηλή, η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργή απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό.
Αναφορικά με το Ανθρώπινο κεφάλαιο, η Επιτροπή σημειώνει πως περισσότεροι Έλληνες συνδέονται στο διαδίκτυο, αλλά το επίπεδο δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό. Ωστόσο, ο αριθμός των πτυχιούχων θετικών επιστημών και τεχνολογίας είναι σχετικά υψηλός, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.
Σχετικά με τη Χρήση του διαδικτύου, σημειώνεται ότι Οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιγραμμικού περιεχομένου. Κατά το παρελθόν έτος, όλο και περισσότεροι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν επιγραμμικές τραπεζικές υπηρεσίες.
Ως προς την Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος και η RFID. Αυξάνεται ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς διαύλους για πωλήσεις, αλλα όχι για διασυνοριακές πωλήσεις.
Τέλος, με κριτήριο τις Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, η έκθεση συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την παροχή ανοιχτών δεδομένων, αν και όχι τόσο ταχεία όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αυξάνεται επίσης ελαφρώς, αλλά η προσφορά ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Συνολικά για την Ε.Ε., η Κομισιόν διαπιστώνει πως έχει σημειώσει πρόοδο και βελτίωσε τις επιδόσεις της (0,52 σε σύγκριση με 0,49 πέρυσι), ωστόσο, η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και η εικόνα ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Έτσι, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας χώρας είναι 0,37, σε σύγκριση με 0,36 που ήταν στον DESI για το 2014.