google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

50 Χρόνια πίσω θα μας πάνε οι επερχόμενες αλλαγές στην Παιδεία

50 χρόνια πίσω επιχειρούν να γυρίσουν την παιδεία με τις νέες αλλαγές που έρχεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση, ενώ παράλληλα στη δευτεροβάθμια θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις. Πρόκειται για σύστημα εισαγωγής το οποίο υπήρχε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 60 αλλά και του 70.

Θετικό παρόλα αυτά είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρότυπων και πειραματικών σχολείων, το οποίο θα αποτελείται από 240 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα. Θα υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση με εξαίρεση την Αττική και την Θεσσαλονίκη όπου προφανώς θα υπάρχουν περισσότερα από ένα.

Το σύστημα εισαγωγής όμως σε αυτά τα σχολεία παραπέμπει στο σύστημα εισαγωγής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που υπήρχε πριν αλλά και κατά την διάρκεια της σκοτεινής εποχής της επτάχρονης δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών, άρα πρόκειται για κάτι καθόλου σύγχρονο και προφανώς παρά πολύ συντηρητικό, κάτι που προφανώς δεν αρμόζει στην σημερινή εποχή.

Στην συνέχεια σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων αυτή την φορά από την Πρώτη Λυκείου ενώ ταυτόχρονα θα συνυπολογίζεται η επίδοση του κάθε μαθητή συνολικά σε όλες τις τάξεις του Λυκείου,  δημιουργώντας πλέον ένα καθαρά ταξικό Λύκειο στο οποίο όποιος μαθητής είναι οικονομικά πιο εύπορος από τους υπόλοιπους θα μπορεί να πληρώνει τα φροντιστήρια που θα τον προετοιμάσουν πλέον από την πρώτη τάξη του Λυκείου για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο.

Κοινώς όποιος μαθητής δεν είναι από οικονομικά εύπορη οικογένεια και δεν έχει να πληρώσει τα φροντιστήρια θα ξεχνάει επί τόπου και το Πανεπιστήμιο, φρενάροντας έτσι απότομα τα όνειρα χιλιάδων εφήβων σε όλη την χώρα.

Όσον αφορά το σοβαρό πρόβλημα του Bullying οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, ότι θα ενισχυθούν τα σχολεία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς κάτι το οποίο ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αυτοκτονία του αδικοχαμένου σπουδαστή της γαλακτοκομικής σχολής των Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τίποτα το καινούργιο δεν μας λέει δηλαδή αυτή η επερχόμενη αλλαγή στην Παιδεία που θέλει να κάνει η κ. Υπουργός μετά και από το απίστευτο σκηνικό βίας απέναντι σε μαθητή από συμμαθητές του σε σχολείο στον Βύρωνα.

Αν θέλουν πραγματικά να γίνουν σοβαρές αλλαγές σε οποιαδήποτε βαθμίδα της παιδείας, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει πρώτα από όλα να καλυφθούν όλα τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς διορίζοντας μόνιμους εκπαιδευτικούς για καλύψουν πλήρως τα κενά σε προσωπικό και στην συνέχεια πρέπει οι αρμόδιοι να φροντίσουν να λύσουν όλα τα προβλήματά που αφορούν στις σχολικές υποδομές, επισκευή υπαρχουσών και ανέγερση καινούργιων, το ίδιο ισχύει και στα ΑΕΙ, που υπάρχουν σε όλη την χώρα.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν σοβαρές αλλαγές στην Παιδεία, θα πρέπει να καλυφθούν πλήρως όλες οι ελλείψεις και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε όλα τα σχολεία και Πανεπιστήμια της χώρας.

1 Προβολή0 Σχόλια