google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

O OTE «μπλοκάρει» τις οπτικές ίνες

ote

Σε μια ύστατη προσπάθεια διαφύλαξης των κερδών του που πέφτουν συνεχώς ο Ο.Τ.Ε. προσπαθεί με κάθε μέσο να μπλοκάρει την ανάπτυξη οπτικών ινών στη χώρα μας. Και αυτό γιατί η δημιουργία ενός δικτύου FTΤH απαξιώνει τις επενδύσεις ετών τόσο του ΟΤΕ όσο και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και των εναλλακτικών φορέων στην υποθετική περίπτωση που αυτό θα προχωρούσε πολύ γρήγορα. Ακόμα και αν ασκηθούν πιέσεις στον ΟΤΕ από την κυβέρνηση, όπως είναι η μέχρι τώρα πρακτική για μια σειρά από τέτοιες μείζονος σημασίας επιλογές, για τη γερμανική πλευρά θα είναι δύσκολο να αλλάξει τα επενδυτικά της σχέδια.

Η γερμανική εταιρεία από τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζει για το έργο FTΤH (Fiber to the home) είναι αντίθετη και το έχει με σαφήνεια δηλώσει στους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών γραπτώς και προφορικώς. Η αντίθεσή της αυτή, εφόσον δεν υπάρξει εν τέλει σύνθεση απόψεων για να προχωρήσει ο ΟΤΕ στις επενδύσεις του, μπορεί να φθάσει μέχρι το σημείο η DT να προσφύγει στις Βρυξέλλες, με στόχο να πετύχει την ακύρωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα πιθανώς της διακριτικής μεταχείρισης αναφορικά με την τοποθέτηση οπτικής ίνας. Το γεγονός αυτό θα την φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ., μεταξύ άλλων, για την option που αφορά στην πώληση ακόμα ενός ποσοστού 10% του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ επιπλέον του αφαιρείται το πλεονέκτημα της κυριαρχίας μιας που ουσιαστικά είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει τη βασική υποδομή για να “τρέξουν” όλα τα δίκτυα.Αν το επίμαχο έργο προχωρήσει, ο ΟΤΕ σταδιακά θα βρεθεί στην ίδια θέση με όλους τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, χωρίς να ελέγχει το δίκτυο κορμού, στο βαθμό που δύναται, αφού υπόκειται σε σειρά από ρυθμίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ακόμα και μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά και μια γενικότερη δυστοκία στην καθημερινή λειτουργία του προς όφελος του ανταγωνισμού.

Το πλάνο που υιοθετεί ο ΟΤΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Βουρλούμης αφορά επενδύσεις, ώστε η οπτική ίνα να φθάσει στα αποκαλούμενα καφάο του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα περί τα 28.000 καφάο. Για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης των επομένων ετών και με δεδομένο ότι σε κάποιες περιοχές θα χρησιμοποιήσει και άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες εκτιμά ότι θα χρειασθεί να πάει την οπτική ίνα σε περίπου 12.000 καφάο. Έτσι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς (τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί) η αρχική επένδυση που θα κάνει στην τριετία είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Οργανισμός στις διαδικασίες που θα του επέτρεπαν να αποκτήσει μειοψηφικό κομμάτι των νέων φορέων που θα δημιουργηθούν για το FTΤH. Επιφυλακτικές ως προς τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό είναι άλλωστε όλες οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Εκτιμάται ότι αυτό θα φανεί και στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νομοσχέδιο που συνοδεύει το έργο.

Υπάρχει όμως και ένα σημείο «κλειδί» στην όλη υπόθεση: Ο παράγοντας χρόνος. Το δίκτυο του ΟΤΕ χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται δυστοκία στο να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το Conn x TV την υπηρεσία τηλεόρασης μέσω του internet. Πολιτική του ΟΤΕ είναι να μην δίνει την υπηρεσία εκεί όπου το δίκτυό του δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ταχύτητες που είναι αναγκαίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της να είναι καταδικασμένη σε χαμηλούς ρυθμούς και αυτό παρά τις επενδύσεις σε περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το έργο FTΤH θα προχωρήσει στις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί και ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις του εμπνευστή του, του πρώην δηλαδή υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη. Στο σκηνικό υπάρχει και το ενδεχόμενο των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει το ίδιο σχέδιο ή αν θα επιχειρήσει να το αλλάξει αναθέτοντας νέα μελέτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο υλοποίησής του και εφόσον η επιλογή θα είναι να προχωρήσει.

1 Προβολή0 Σχόλια