google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων και «ψίχουλα» στην Πυροσβεστική
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων και «ψίχουλα» στην Πυροσβεστική


Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας / Πηγή: Eurokinissi
Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας / Πηγή: Eurokinissi

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, επαναλήφθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας από τον Ν. Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, οι ίδιες βαρύγδουπες δηλώσεις περί «πρότυπου σχεδίου» και «ετοιμότητας», όταν αυτό που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, είναι η ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων με τη χρήση ακριβών εναέριων μέσων, αλλά και δασοκτόνοι νόμοι που οδηγούν σε αλλαγές χρήσης γης.


Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ελλείψεις στην πρόληψη, σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, η απλήρωτη υπερεργασία του προσωπικού της και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της. Επίσης το θέμα της «αντιπυρικής προστασίας» ανακοινώθηκε ότι θα απασχολήσει τη σημερινή διυπουργική συνάντηση.


Πάντως, αυτό που τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν …πως κομβικό ρόλο και φέτος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θα έχουν 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, τα περισσότερα των οποίων νοικιάζονται κάθε χρόνο, αφού ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης είναι ανεπαρκής και «γερασμένος». Φέτος, μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η αύξηση του κόστους μόνο για τις μισθώσεις εναέριων μέσων θα είναι της τάξης του 17% (ανάμεσά τους είναι τα «ευέλικτα» «Airtractors» και το ρωσικό «Beriev» φορτίου 12 τόνων).

Μάλιστα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε «φιλόδοξα» ότι η κυβερνητική στόχευση είναι πως «σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από μια κρίση να μπορούμε να απαντήσουμε», όταν είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί συγχρόνως σε δυο μεγάλα και σοβαρά συμβάντα. Το τελευταίο έχει αποδειχτεί πολλές φορές, όπως το 2018 με τις ταυτόχρονες μεγάλες φωτιές σε Μάτι και Κινέτα. Ενώ ακόμα και για την πρόσφατη καταστροφική φωτιά στα Γεράνεια Όρη, τα κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ότι …το δάσος ήταν ιδιωτικό, αλλά ότι δήθεν η κυβέρνηση νοιάζεται για τη ζωή των ανθρώπων και το φυσικό περιβάλλον.


Οι πράξεις διαψεύδουν τα λόγια


Τα στοιχεία και του φετινού προϋπολογισμού πάντως μιλάνε από μόνα τους: Στις πάσης φύσης λειτουργικές δαπάνες του Πυροσβεστικού Σώματος η αύξηση των πιστώσεων είναι 22.673.491 ευρώ, αλλά τα 18.000.000 ευρώ είναι για τη μίσθωση εναέριων μέσων και τα υπόλοιπα 4.673.491 ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών του αναγκών. Ενώ δόθηκε μια υπόσχεση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο …προσεχές μέλλον.


Για την έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα που πρέπει να γίνονται με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις, καθαρισμό και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, υδροδοτικά δίκτυα, υδατοδεξαμενές και τη διαχείρισή τους γενικότερα, υπουργός και υφυπουργός αναφέρθηκαν στη λεγόμενη επιχείρηση «Δρυάδες».


Έτσι, την ώρα που τα έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση διεξάγει προληπτική «επιχείρηση» σε 18 περιοχές της Αττικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς και κάποιες άλλες σε όλη τη χώρα. Εδώ, αξίζει να προστεθεί το γεγονός ότι από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. Πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, αποδεικνύοντας την κυβερνητική υποκρισία.


Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η λειτουργία 820 δασικών περιπόλων και 80 εποχικών κλιμακίων, ενώ κάθε χρόνο συγκροτούνται μία σειρά αερομεταφερόμενων και επιτελικών μονάδων, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό, την ώρα που τα κενά οργανικά κενά του ΠΣ ξεπερνούν τα 4.000, με βάση ένα «αρχαίο» οργανόγραμμα, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού στελεχώνοντας υπηρεσίες ιδιωτικών αεροδρομίων και ιδιωτικών οδικών αξόνων.


Πηγή: alt.gr

Ετικέτες:

1 Προβολή0 Σχόλια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page