google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Πλήρης κατάργηση των Capital Controls
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Πλήρης κατάργηση των Capital Controls

Πλήρως καταργούνται τα Capital Controls με νομοθετική διάταξη η οποία θα τεθεί αυτομάτως σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας από τον ΥΠΟΙΚ και με την συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πλέον είναι έτοιμη η νομοθετική διάταξη και θα αποσταλεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Η πλήρης άρση των Capital θεωρείται κομβική όχι μόνο για το σήμα που θα εκπέμψει αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά και για την επίδραση που θα έχει στο σύνολο της οικονομίας. Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία κίνηση “χαλάρωσης” ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος μπαίνει λοιπόν στα Capital Controls μετά από τέσσερα χρόνια

Πλέον επί τη ουσίας οι μόνοι έλεγχοι που έχουν απομείνει είναι πολύ περιορισμένοι. Έχουν επιτραπεί χωρίς κανέναν περιορισμό αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (με όριο τα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα σε αυτή την περίπτωση).

Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ, ενώ επιτρέπεται και η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι τα Capital Controls επιβλήθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει άµεσα τις ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδοµάδες –από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, που έκλεισαν οι τράπεζες οι οποίες άνοιξαν ξανά στις 20 Ιουλίου–, ενώ τότε για πρώτη φορά εφαρµόστηκαν έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών ενώ παράλληλα τα όρια ανάληψης µετρητών περιορίστηκαν σε µόλις 60 ευρώ την ηµέρα, προκειµένου να μπορέσει να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο bankrun και µια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος.

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page