Οι δύο πλατφόρμες κβαντικής πληροφορικής της IBM μόλις έκαναν ένα άλμα προς τα εμπρός σε επεξεργαστική ισχύ.
Η πασίγνωστη Αμερικάνικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε και δοκίμασε με επιτυχία τα δύο ισχυρότερα συστήματα κβαντικής τεχνολογίας που έχει κατασκευάσει ποτέ – τον ευρείας χρήσης υπολογιστή Quantum Experience, που θα εστιάζει στον επιχειρησιακό και ερευνητικό τομέα καθώς και τον πρωτότυπο επεξεργαστή, που θα αποτελέσει τον πυρήνα των εμπορικών της συστημάτων IBM Q.
Τα νέα συστήματα των 16 και 17 qubits (quantum bits) αποτελούν μεγάλο άλμα σε σχέση με τον επεξεργαστή των 5 qubits που βρισκόταν στο κέντρο της πλατφόρμας Quantum Experience μέχρι σήμερα. “Σκεπτόμενη” πέρα από τους άσσους και τα μηδενικά, η πλατφόρμα μπορεί ήδη και λύνει προβλήματα που θεωρούνταν πολύ περίπλοκα για να τα διαχειριστούν κλασικά συστήματα υπολογιστών. Αυτό ενδεχομένως και να σημαίνει ότι έχει τη δύναμη να λύσει προβλήματα που δεν τα έχουμε ακόμα σκεφτεί σε τομείς όπως είναι αυτός της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνητής νοημοσύνης, του χρηματοπιστωτικού τομέα κ.ά. Η ΙΒΜ παρέχει έναν οδηγό για αρχάριους με τον Charles Bennet, έναν από τους πρωτοπόρους στον τομέα, καθώς και βασικά στοιχεία και απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που μπορείτε να έχετε σχετικά με τους κβαντικούς υπολογιστές.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εμπλοκή όλο και περισσότερων ανθρώπων, θα βοηθήσει στο να ανακαλυφθούν περισσότερες χρήσεις για την τεχνολογία που σχεδιάζει να “ωθήσει” στα 50 qubits ή και σε ακόμα περισσότερα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Το hardware του είδους ήταν προσβάσιμο μόνο από πολύ μεγάλες εταιρείες, ερευνητικές εγκαταστάσεις και από τομείς της κυβερνητικής έρευνας στο παρελθόν, ωστόσο η πρόσφατη ανακοίνωση της IBM δείχνει ότι η τεχνολογία καθίσταται με τον καιρό όλο και περισσότερο προσβάσιμη.
Η προηγούμενη πλατφόρμα Quantum Experience με τον επεξεργαστή των 5 qubits έτρεξε περισσότερα από 300 χιλιάδες πειράματα από τότε που άνοιξε στο κοινό το περασμένο Καλοκαίρι. Σήμερα, η τρίτη γενιά με τον επεξεργαστή των 16 qubits θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ακόμα περισσότερο πολύπλοκων υπολογιστών. Όσοι επιστήμονες, ερευνητές και προγραμματιστές επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα δικά τους πειράματα στον κβαντικό υπολογιστή, μπορούν να ζητήσουν beta πρόσβαση μέσω του Software Development Kit στο GitHub. Εναλλακτικά μπορείτε να παίξετε με τον experiment composer εδώ.
Comments