google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο

a7e5546548d405fa8f8f711ffb83a8f7.png

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Σκωτίας άρχισε να τροφοδοτεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το πάρκο αποτελείται από 5 τεράστιες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αγκυροβολημένες στον βυθό, 24 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Peterhead.


Οι ανεμογεννήτριες εκτείνονται σε ύψος 175 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα τους αγγίζει τα 78 μέτρα. Για την αγκυροβόλησή τους στον βυθό, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 129 μέτρων, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά καλώδια που σχηματίζουν τέτοια διάταξη, ώστε κάθε ανεμογεννήτρια να παραμένει σταθερή ακόμη και στις κακοκαιρίες.Η εγκατάσταση θα παράγει ρεύμα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες περίπου 20.000 νοικοκυριών. Ανήκει στη νορβηγική Statoil, η οποία χρειάστηκε 15 χρόνια για να την υλοποιήσει.

Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές με μεγάλα βάθη. Έως σήμερα, υπεράκτια πάρκα μπορούν να κατασκευασθούν μόνο σε σχετικά ρηχές θαλάσσιες περιοχές, με βάθος όχι μεγαλύτερο από 60 μέτρα, αφού οι ανεμογεννήτριες πακτώνονται στον βυθό.

Έτσι, οι περισσότερες ανάλογες εγκαταστάσεις έχουν γίνει έως τώρα στη Βόρεια Θάλασσα. Αντίθετα, στην περίπτωση π.χ. του Αιγαίου, όπου κατά κανόνα τα βάθη ξεπερνούν τα 100 μέτρα ακόμη και σε ελάχιστα χιλιόμετρα από τις ακτές, δεν υπάρχει έως σήμερα κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Σύμφωνα με τη Statoil, ο σημερινός τρόπος σταθεροποίησης σημαίνει πως παραμένει αναξιοποίητο περίπου το 80% των θαλάσσιων περιοχών, που θα μπορούσαν να “φιλοξενήσουν” υπεράκτια αιολικά πάρκα. Πάρκα που θα είναι εφικτό πλέον να υλοποιηθούν, αν τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page