google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα; Cosmote, Vodafone ή Wind;

paroxoikinhths

Το “ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο” στην Ελλάδα είναι ένα πολύπλοκο ανέκδοτο. Το αναλύουμε.

Έχουμε δει δεκάδες διαφημίσεις για “μεγαλύτερη και καλύτερη κάλυψη” κι άλλα μεγαλεπίβολα κι όμως ακόμα πολλές φορές αναζητούμε το σήμα ακόμα και εντός Αττικής.

Όσοι έχετε περιπέτειες με 3G στικάκια καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ. Οι εταιρείες δεν ιεραρχούνται με το “ποια είναι η καλύτερη” αλλά με το “ποια είναι λιγότερο χειρότερη”.

Βέβαια μην κατηγορούμε τις εταιρείες γι΄αυτό. Όσοι ξέρουν τις περιπέτειες με τις κεραίες και τα άλλα τραγελαφικά που έχουν συμβεί σε αυτή τη βιομηχανία καταλαβαίνουν τι λέω.

Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη εταιρεία:

Το θέμα είναι απλό. Ένας χάρτης, ποιοτικά δεδομένα από μετρήσεις χρηστών, όλες οι εταιρείες, ανοιχτή πληροφόρηση.

8290675785_efda565885_b

Μιλάω για έναν χάρτη όπου η κάθε εταιρεία θα εμφανίζει με λεπτομέρεια την ποιοτική κάλυψη των περιοχών.

Να ξέρεις ότι σε αυτή τη γειτονιά υπάρχει Χ σήμα από τη Wind, Χ από την Cosmote, Χ από τη Vodafone. Και πάλι βέβαια η διαφορά ενός ορόφου μπορεί να κάνει μεγάλες διαφορές στο σήμα (είναι θέμα φυσικής) αλλά το γεγονός ότι το 3G είναι άφαντο πχ. από την Χ εταιρεία στην Ερέτρια, θα φαινόταν σε αυτόν τον χάρτη.

Οι εταιρείες όμως αποφεύγουν να δημοσιεύσουν τα στοιχεία με την πρόφαση του ανταγωνισμού. Λες και στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν τέτοιοι χάρτες ή τέτοιοι δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

8291674656_b0dfa0d122_b

Ο μόνος τρόπος να συγκρίνεις λοιπόν τα δίκτυα των εταιρειών στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει ενημέρωση, είναι:

1. να δεις τις επενδύσεις που κάνουν οι εταιρείες,

2. να δεις ανεπίσημες επιλεκτικές μετρήσεις και φυσικά

3. να ρωτήσεις το γείτονα τι εταιρεία έχει και πως πιάνει.

Μέσα στα άδυτα της Wind

Πρόσφατα μπήκαμε στο κέντρο ελέγχου της Wind με αφορμή τις επενδύσεις για το νέο 3G δίκτυο.

Όταν λέμε νέο δίκτυο, εννοούμε ότι η Wind αλλάζει τις κεραίες με νέο εξοπλισμό (σε συνεργασία με τη Huawei) για να αυξήσει τη χωρητικότητα (τις δυνατότητες) του δικτύου.

Όπως λέει και η ίδια η Wind “είμαστε ο τρίτος πάροχος, έχουμε το πιο “άδειο δίκτυο” και είναι ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε”.

“Είμαστε στην τρίτη θέση, δεν θα παίρνει να κάνουμε εντυπωσιασμούς χωρίς ουσία γιατί θα χάσουμε κι άλλο”.

Σωστό το επιχείρημα. Και ενισχύεται από νούμερα που δίνει η ίδια η εταιρεία.

Οι θεωρητικές ταχύτητες που προσφέρει πλέον το 3G δίκτυο της WIND αγγίζουν τα 42Mbps ενώ οι πραγματικές ταχύτητες κατά τη χρήση του δικτύου ξεπερνούν τα 21Mbps και είναι 800% υψηλότερες σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το δίκτυο πριν τον εκσυγχρονισμό.

Εδώ να μείνουμε λίγο στις μετρήσεις που έκανε ανεξάρτητη εταιρεία σε διάφορα σημεία στην Αθήνα.

Φυσικά τέτοιες έρευνες δεν μπορούν να έχουν 100% αξιοπιστία (είναι όπως οι δημοσκοπήσεις) αλλά δείχνουν κάτι.

Είναι όντως εντυπωσιακό να κατεβάζεις με τέτοια ταχύτητα. Φυσικά δεν έχει εγκατασταθεί σε όλη την Αθήνα ακόμα, μέχρι το 2015 έχουμε καιρό αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι επενδύουν.

Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε ότι πιάνουμε ταχύτητες μέχρι 42Mbps.


Φυσικά είναι “εργαστηριακές” οι συνθήκες και φυσικά η ταχύτητα επιρρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες (από ένα αυτοκίνητο που πέρασε και έκοψε την επαφή με την κεραία, μέχρι ο μόγλης που κατεβάζει ταινία στο κινητό του απέναντι).

Σε ένα άλλο βίντεο βλέπουμε πως κατεβαίνουν μεγάλα αρχεία από το νέο 3G δίκτυο.


Στο τελευταίο βλέπουμε HD video στο YouTube. Αυτό νομίζω είναι και το πιο εντυπωσιακό, το πως φορτώνει η μπάρα.


Για να ξεκαθαρίσουμε: Το ότι η Wind έκανε αυτή την έρευνα και την παρουσίασε, δεν σημαίνει φυσικά ότι έχει το καλύτερο δίκτυο. Το “καλύτερο δίκτυο” δεν ξέρουμε ποιος το έχει και μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις. Ή μάλλον να κρίνουμε από την προσωπική μας εμπειρία. Γιατί ακόμα κι αν η Χ εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο, αν εμείς δεν πιάνουμε στο σπίτι και στο γραφείο, τότε για εμάς δεν είναι η καλύτερη. Το καλύτερο δίκτυο μπορεί να μετρηθεί μόνο με τη βοήθεια των χρηστών και μόνο αν οι εταιρείες βγάλουν στη δημοσιότητα τους εν λόγω χάρτες που λέμε παραπάνω. Πάντως η Cosmote έκανε ένα σημαντικό βήμα και παρουσίασε αυτούς τους χάρτες που ζητάμε.

Νέο γρήγορο 4G δίκτυο από την Cosmote (update 30/1)

Η Cosmote παρουσιάζει το νέο 4G δίκτυο, θα έχετε δει να το διαφημίζουν, τώρα μπορείτε και να το δοκιμάσετε.

Για αρχή όσοι έχουν iPhone 5 και iOS 6.1 θα μπορούν να συνδεθούν στις γρήγορες ταχύτητες του δικτύου της Cosmote.

Νέο γρήγορο 4G δίκτυο από την Cosmote (update 30/1)

Η Cosmote παρουσιάζει το νέο 4G δίκτυο, θα έχετε δει να το διαφημίζουν, τώρα μπορείτε και να το δοκιμάσετε.

Για αρχή όσοι έχουν iPhone 5 και iOS 6.1 θα μπορούν να συνδεθούν στις γρήγορες ταχύτητες του δικτύου της Cosmote.

Συγκεκριμένα αναφέρει η εταιρεία:

Μέχρι τις 31/03/2013 όλοι οι υφιστάμενοι και νέοι συνδρομητές Cosmote Συμβολαίου, Καρτοκινητής και ΚαρτοΣυμβολαίου που έχουν πρόγραμμα με ενσωματωμένο όγκο δεδομένων ή έχουν ενεργοποιημένη στη σύνδεσή τους μια πρόσθετη υπηρεσία δεδομένων, θα μπορούν να ζήσουν την εμπειρία των ταχυτήτων 4G και στο κινητό τους.

Από την 01/04/2013 η παροχή υπηρεσιών δεδομένων μέσω του δικτύου 4G για νέους και υφιστάμενους συνδρομητές θα πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων οικονομικών προγραμμάτων Συμβολαίου και πρόσθετων υπηρεσιών δεδομένων για συνδρομητές Συμβολαίου, ΚαρτοΣυμβολαίου και Καρτοκινητής.

Το μόνο που χρειάζονται οι συνδρομητές εκτός από μια συσκευή που να υποστηρίζει την πρόσβαση σε δίκτυο 4ης γενιάς (4G), είναι να ζητήσουν, χωρίς κόστος, με αίτημά τους στα σημεία πώλησης του δικτύου και μέσω της Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας, την παροχή υπηρεσιών μέσω του δικτύου.

Μεγάλη κάλυψη του 4G της Cosmote σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (με χάρτες)

Η Cosmote αναφέρει ότι το νέο 4G δίκτυο έχει μεγάλη κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όχι όμως το λέει αλλά αυτή τη φορά δημοσιεύει και τους σχετικούς χάρτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο χάρτης κάλυψης για την Αθήνα:

8428687091_d45a387de7_b

Ο χάρτης κάλυψης για τη Θεσσαλονίκη:

8428687107_1ec652c2b5_b

Θα φτιάξουν δίκτυο με Wi-Fi hotspots;

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο ρωτήσαμε είναι γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Wi-Fi hotspots από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επί πληρωμή.

Στη Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, όπου σταθείς κι ανοίξεις το Wi-Fi του κινητού σου, πιάνεις δίκτυο από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πληρώνεις και μπαίνεις.

Προτείναμε στην Wind να φτιάξει ένα δίκτυο με Wi-Fi σε όλη την Αθήνα και να το προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές της.

Δεν ξέρω πόσο ο ενθουσιασμός είναι αληθινός κι αν θα το κάνει η Wind ή κάποιος άλλος, ξέρω όμως ότι δεν είναι παρθένα η ιδέα, το κάνουν ήδη σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κι εμείς τέτοιες υπηρεσίες θέλουμε. Κι ελπίζουμε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με τις επενδύσεις που θα κάνουν να μας τις παρέχουν.

Τελικά ποιο είναι το καλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα; Τι πιστεύετε;

1 Προβολή0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page