google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Στην Αργολίδα οι φυλακές γίνονται κέντρα πολιτισμού

10478939_681443568604817_5586425405650499778_n

Στην Αργολίδα οι Αγροτικές φυλακές Τίρυνθας και το κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου γίνονται ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ναι. Οι Φυλακές δεν είναι πλέον αποκλεισμένες, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ουρανός.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες στα Καταστήματα Κράτησης για να βελτιωθεί ο «σωφρονισμός» και να γίνει «σώφρων», δηλαδή να μεταλλάσσει προς το καλύτερο, νουνεχής, φρόνιμος και πάνω από όλα ανθρώπινος.

Οι φυλακές, εκτός από τις δικές τους δυνάμεις, έχουν προσκαλέσει δυνάμεις εκτός των τειχών, τους εθελοντές για να αναλάβουν το εκπαιδευτικό έργο, αποκτώντας οι ίδιοι μια πολύτιμη εμπειρία. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται μια πηγή δύναμης και καλλιέργειας, που ενυπάρχει σε κάθε κοινωνία και μπορεί να εργαστεί εντατικά και συστηματικά προκειμένου να προσφέρει έργο στους έγκλειστους. Εδώ προκύπτει μια αλληλεπίδραση που όσοι συμμετέχουν είναι κερδισμένοι.Οι φυλακές ενισχύουν το δυναμικό τους, το ανανεώνουν και το εμπλουτίζουν. Ο έγκλειστος απασχολείται, εκτονώνεται, εκπαιδεύεται και αποκτά εφόδια για το μέλλον του, ενώ τονώνει το αυτοσυναίσθημά του. Ο εθελοντής έρχεται σε επικοινωνία με ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση και δύσκολη κατάσταση, γεγονός που τον κάνει να αντιμετωπίζει αλλιώς τα προβλήματα της δικής του ζωής, τον μαθαίνει να κατανοεί τον άλλον, να αναπτύσσει την ενσυναίσθησή του, να αναλύει τον εαυτό του και την κοινωνία και να γίνεται καλύτερος, ενώ συγχρόνως απολαμβάνει τη χαρά της συμμετοχής και της προσφοράς. Μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη με πολίτες σε δράση είναι μια κοινωνία του μέλλοντος.

Το κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, γνωστό μέχρι σήμερα ως Δικαστικές φυλακές, ακολουθεί στις δράσεις το Αγροτικό Κατάστημα Τίρυνθας, γνωστό ως Αγροτικές Φυλακές. Και τα δύο αυτά «Καταστήματα» έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν επιμόρφωση και να ασκήσουν σε δεξιότητες τους κρατούμενους. Με τον τρόπο αυτόν οι «εντός» όχι μόνο θα απασχοληθούν δημιουργικά αλλά θα βελτιώσουν την αυτοεικόνα τους, την επικοινωνία μεταξύ τους, θα μάθουν, όσοι δεν γνωρίζουν, την ελληνική γλώσσα, ενώ άλλοι θα την εξελίξουν, θα πάρουν γνώσεις που αφορούν στον κόσμο και σε διάφορα επαγγέλματα και θα αναπτύξουν δεξιότητες ζωής. Αυτά θα επιτευχθούν μέσα από σειρές μαθημάτων και εργαστηρίων τα οποία θα αναλάβουν εθελοντές.

Το πρόγραμμα συντονίζει η Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είναι δικής της πρωτοβουλίας και αποτελεί μια συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και των δύο Καταστημάτων Κράτησης. Εδώ και επτά χρόνια η κα Κοντογιάννη άρχισε στις Αγροτικές Φυλακές να συνεργάζεται γόνιμα με την κα Ευαγγελία Κατερίνη, διευθύντρια των Φυλακών και την κα Έφη Γεραμάνη, κοινωνική λειτουργό του Καταστήματος, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αμέσως υιοθέτησαν τις νέες προτάσεις. Στην αρχή πήγαιναν για προγράμματα φοιτητές/τριες από το μάθημα, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και κοινωνικοί φορείς, το οποίο πέρυσι δίδαξε η κα Κατερίνα Κωστή, η οποία έφερε πάλι τους φοιτητές στις φυλακές σε εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Προγράμματα αφήγησης παραμυθιού είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο αλλά από το Θεατροδρόμιο με μεγάλη επιτυχία, μάλιστα πρωτοπόρος ήταν ο Κυριάκος ο Σάμιος με το ανέβασμα θεατρικής παράστασης. Επίσης η Χριστίνα Ζώνιου είχε φέ