google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8 Ανατιμολογήσεις στα φάρμακα από σήμερα
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Ανατιμολογήσεις στα φάρμακα από σήμερα

Αυξήσεις σε 1.774 φάρμακα και μειώσεις σε 1.802 προβλέπει η νέα τιμoλογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα.

Να σημειωθεί ότι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι με κριτήρια που δεν έγιναν γνωστά, όπως σχολιάζουν στελέχη τους, ορισμένα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα που αφορούν πολύ σπάνιες και σπάνιες ασθένειες) και αφορούν οι πωλήσεις του στο 2% του τζίρου του κλάδου εντάχθηκαν στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αν και από κύκλο συζητήσεων που είχε το υπουργείο με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που τα διακινούν στη χώρα μας είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση και από την Ελλάδα ενός ξεχωριστού θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην Ε. Ε., ώστε αφ’ ενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά και αφ’ ετέρου να παρέχονται στις εταιρείες τα οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και εν τέλει εμπορία τέτοιων σκευασμάτων.

Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν 6.000 – 8.000 ασθένειες από τις οποίες πάσχει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιστοίχως το 10% των Ελλήνων.

Πάντως, με την ανατιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων, όπως σημειώνει το υπουργείο, επετεύχθη μείωση 11,34% της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προϊόντα αυτά προκαλούν σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία 169 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση.

Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ, είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, επιχειρώντας τον περασμένο Μάρτιο να πείσει για την ορθότητα της τιμολόγησης και το συμφέρον των ασθενών. 

Με πληροφορίες από το dikaiologitika.gr

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page